Manifest de la Plataforma Ciutadana Antiantenes del Turonet

Fa poc més d’una setmana que, de la nit al dia, el Barri del Turonet es va despertar amb un intrús inesperat: Un significatiu repetidor d’antena de telefonia mòbil.

Imatge: Plataforma Antiantenes del Turonet

Imatge: Plataforma Antiantenes del Turonet

Tan bon punt van poder posar-se al dia, gent del barri es va començar a mobilitzar i van crear La Plataforma ciutadana Antiantenes del Turonet. Ahir dilluns 15, va haber-hi una concentració, amb pitada i caçolada, del veïnat, i de mestres i mares i pares de l’Escola Bressol. Van decidir seguir-ne fent cada tarda, a les 16:30h, hora de sortida de la canalla de l’escola bressol.

A l’associació de veïnes Turonet s’han fet unes pancartes i es van posar uns cartells a l’edifici on s’hi ha instal·lat l’antena, i a altres llocs del barri. Algunes persones han anat entrant instàncies a l’Ajuntament Hi ha recollida de signatures, tant electrònica, com a uns fulls que hi ha pels comerços del barri.

MANIFEST

La PLATAFORMA ANTIANTENA DEL TURONET fem una crida a tots els ciutadans de Cerdanyola del Vallès per adherir-se a aquest manifest, l’objectiu del qual és la NO instal·lació d’un repetidor de telefonia mòbil al centre del casc urbà i al costat de centres educatius al carrer Pompeu Fabra 15. Avui som nosaltres però demà pot ser qualsevol altre barri.

Ja fa uns mesos que els veïns de Serraparera estan mobilitzats per evitar la posada en funcionament d’un altre repetidor al carrer Renaixement i ara ens ha tocat a nosaltres. Com afectats directes ens hem organitzat en una Plataforma ciutadana i farem tot el que calgui per evitar aquest fet. Tots coneixem els efectes nocius de les ones electromagnètiques emeses per aquests repetidors (estrès, pèrdua de memòria, insomni, malalties degeneratives i diferents tipus de càncers) i tots hem sentit casos inquietants com el de l’escola de primària Garcia Quintana de la ciutat de Valladolid en la que en dos anys van emmalaltir 5 nens de càncer (tres de la mateixa aula) i 2 treballadors del centre.

Hem d’esperar a que això passi a la nostra ciutat per fer una crida ciutadana en contra de la instal·lació d’aquests aparells? Tots volem cobertura, però estem disposats a perdre la nostra salut per a aquesta?

Amb la nova legislació del Ley 9/2014, 9 de mayo, General de Telecomunicaciones, llei votada per tots els partits majoritaris espanyols, les empreses de Telecomunicacions només han de demanar un permís al Ministeri d’Indústria i no a l’Ajuntament per la instal·lació d’aquests aparells, tot per aconseguir una ciutadania més digitalitzada i més europea, però menys humana,

tot al servei del mercat i de les grans multinacionals.

Per aquestes raons necessitem la teva col·laboració i implicació. Ajuda’ns a parar aquesta violació del nostres drets com a ciutadans. La nostra salut no té preu. Els objectius del nostre moviments són:

  1. El posicionament per part de l’Ajuntament del nostre poble al costat de la ciutadania i no al costat de les empreses de Telecomunicacions.
  2. La creació d’alguna eina legislativa per part del mateix que impedeixi la instal·lació d’aquests aparells dins del casc urbà i al costat de centres educatius.
  3. La recuperació, per part dels diversos consistoris municipals, de la capacitat normativa per donar llicències a aquestes empreses de telecomunicacions, tenint en compte sempre els moviments ciutadans.
  4. El respecte dels consells que institucions com Unicef i el mateix Parlament Europeu donen en diversos escrits al voltant de la col·locació d’aquests emissors d’ones.
  5. El desmantellament immediat del repetidor de Vodafone al carrer Pompeu Fabra i del carrer Renaixement.
  6. Davant de les violacions constants dels nostres polítics a favor de les grans empreses mantenir el dret a la indignació, insubmissió, persistència i a la ferma oposició.
  7. La protecció total dels nostres drets expressats en la Declaració dels drets humans i, sobretot, a la protecció d’aquells Articles que fan referència a assegurar la nostra salut i benestar.
  8. La implicació del nostre Ajuntament com Vila Groga en recolzament amb l’educació pública de qualitat per defensar els interessos de les escoles del municipi, i en aquest cas la salut dels seus alumnes.
  9. Informar a les comunitats de propietaris que no es deixin portar per les pressions que poden fer les companyies de Telecomunicacions i que demanin el suport de les Associacions de Veïns.

Comissió de comunicació, Plataforma Antiantena Turonet.

El Manifest està basat en el resultat de la feina feta les últimes setmanes i en aquest anàlisi de la pròpia Plataforma:

 

La instal·lació d’una antena de telefonia posa en perill als infants de Cerdanyola

Aquest dimarts 9 de juny quan anàvem a recollir els nostres infants a l’Escola Bressol Municipal Turonet de Cerdanyola del Vallès, vam veure amb desconcert la nova instal·lació d’una antena de telefonia a l’edifici del costat de l’escola, a 28 metres exactament.

Tots/es coneixem i hem sentit a parlar dels efectes nocius que aquests aparells poden ocasionar en la salut. Si bé és cert que no hi ha cap estudi científic concloent en referència a aquests efectes, com ens diuen els més escèptics, és prou significatiu que el Parlament Europeu hagi decretat que hi ha suficients evidències científiques

com per aplicar el “Principi de Precaució”. Tenint en compte aquest principi el parlament europeu va promulgar la Resolució 1815, de l’Assemblea Parlamentària, de 27-05-2011 en la que recomana en un dels seus punts, i cito textualment: adoptar totes les mesures raonables per a reduir l’exposició als camps electromagnètics, especialment a les radiofreqüències emeses pels telèfons mòbils, i en especial l’exposició de els/les nens/es i  joves  que sembla ser corren  major risc de tumors del cap i leucèmia.

Amb la intenció de desenvolupar el sector de les telecomunicacions, el passat 29 d’abril de 2014 en el Congrés dels Diputats es va aprovar la nova Llei General de Telecomunicacions, on “les obres d’instal·lació d’infraestructures de xarxa o estacions radioelèctriques en edificacions de domini privat no requereixen l’obtenció de llicència d’obres o edificació ni altres autoritzacions”. És a dir aquesta nova normativa deixa fora de l’àmbit municipal la decisió d’on s’han d’instal·lar els repetidors, però sí que tenen poder per pressionar  la promotora i dialogar sobre on els haurien d’instal·lar.

La veritat és que tots volem tenir cobertura i poder utilitzar els nostres aparells mòbils a tota hora i arreu, però estem disposats que això sigui a costa de la salut dels nostres infants de 4 mesos a 3 anys? Els nostres fills/es, el professorat i els veïns del barri estaran exposats diàriament  a aquestes ones electromagnètiques. Creiem que tenim suficients raons com per oposar-nos radicalment a la instal·lació d’aquesta antena, que ara després de tres dies ens hem assabentat que és un repetidor de telefonia mòbil de la companyia Vodafone.

En aquests pocs dies ens hem posat en contacte amb algunes associacions afectades per la instal·lació d’altres repetidors del mateix poble de Cerdanyola. Hem creat diferents grups de treball per tal de fer tot el que estigui a les nostres mans per evitar la seva posada en funcionament i  la regulació  per part del nostre Ajuntament per no tornar a tenir aquest problema. Dintre d’aquests grups de treball estem pares i mares de l’Escola Bressol Municipal Turonet i AMPA, mestres  d’aquest centre, pares i mares de l’escola de primària Carles Buïgas,  membres de l’associació de veïns Turonet, veïns/-es afectats i altre gent que ha estat sensible a la nostra preocupació. Esperem que la nostra petició sigui escoltada i difosa, perquè nosaltres com a pares i mares tindrem la possibilitat de canviar els nostres fills de centre, amb totes les conseqüències que això podria tenir pel funcionament d’un centre educatiu municipal, però els veïns/es no ho tindran tan fàcil. No estem negant-nos en rotund a la instal·lació d’aquests aparells, però tal i com ens recomana la legislació europea, ens oposem a la col·locació dels mateixos al costat de l’Escola Bressol, de l’Escola de Primària, de l’Institut de Secundària i en mig del casc urbà. Pensem que vivim en un poble amb suficients espais com per haver d’instal·lar-los en llocs on perjudiquen la salut de la població i més al costat de centres en els que hi ha grups de risc.

Entre uns i altres ens hem estat informant, i sembla ser que hi ha un Programa Ciutat Amigues de la Infantesa, d’UNICEF (CAI-UNICEF), que recomana que la instal·lació d’aquests repetidors es realitzi a més de 200 metres de distància de qualsevol centre escolar, atès que les ones que emeten, suposen un greu perjudici per la salut dels nostres infants que es troben en ple desenvolupament, produeixen estrès, pèrdua de memòria, insomni, malalties degeneratives, i diferents tipus de càncers .

 

Petició de la retirada a CHANGE.ORG

[ Signa AQUÍ la Petició per la retirada de l'Antena a CHANGE.ORG]

Per col·laborar a la recollida de signatures i per a més informació, podeu contactar amb nosaltres mitjançant els següents canals:

AAVV Zona Turonet – Centre Cívic Turonet (C. Lepanto, 97)

EBM Turonet (Pompeu Fabra, 19)

Escola Carles Buigas (Av. Lesseps, 49)

[Twitter] AntiantenaDelTuronet  @antiantena 
[Correu] noantenaturonet@gmail.com

Notícies relacionades amb Antenes de Telefonia Mòbil

Comparteix: