Les càmeres que vigilen Cerdanyola

Cerdanyola és una ciutat vídeo-vigilada, més de 20 càmeres ho fan possible. Seguretat ciutadana o control ciutadà?

Camera_1Cerdanyola Informa s’ha posat en contacte amb el cap de seguretat ciutadana per preguntar sobre les càmeres de vídeo-vigilància que hi ha a Cerdanyola. De les més de 20 càmeres que l’Ajuntament té distribuïdes per la ciutat, la institució només ens va informar d’11.

Aquestes 11 càmeres estan situades a l’Avinguda Canaletes (1), Plaça de l’Estatut (2), Avinguda de la Ciència (1), Bp-141 (1), Carrer Sant Salvador (1), Carrer Sant Ramon (1), Ascensor Frederic Puig (2) i Ascensor Adam i Eva (2). Però no són les úniques càmeres de titularitat municipal que hi ha per la ciutat, ja que molts dels edificis públics també tenen càmeres que “vigilen” els espais públics com, per exemple, l’Ajuntament o l’Ateneu. D’aquestes càmeres, però, l’Ajuntament no ens va donar cap informació.

El que sí que sabem és que darrere d’aquestes càmeres, i més enllà del control de trànsit, està el control ciutadà. L’Ajuntament, amb la instal·lació d’aquestes càmeres, té l’objectiu de controlar l’espai públic mitjançant la limitació de llibertats i drets. No és la única mesura que han fet durant aquest mandat en aquesta direcció, ja que l’ordenança cívica que va promoure PSC i ICV també apuntava a una retallada de les llibertats en l’ús de l’espai públic.

Càmeres que no respecten la llei de protecció de dades

L’Ajuntament de Cerdanyola no senyalitza la majoria de les càmeres situades a la ciutat. La llei en matèria de protecció de dades obliga les administracions a informar el ciutadà sobre l’existència de sistemes a la via pública destinats a gravar imatges. L’exemple més clar que ha de complir aquest requisit són les càmeres de videovigilància, i més en Cerdanyola, on les imatges queden enregistrades en el servidor de la Policia Local per un període d’un mes.

El cost, una incògnita

L’empresa adjudicatària del servei és ACISA, la mateixa empresa que controla les instal·lacions semafòriques de Cerdanyola, és a dir, el manteniment de les càmeres va en la mateixa partida que el manteniment genèric de totes les instal·lacions que controla aquesta empresa. L’Ajuntament no ens va facilitar el cost del contracte.

Comparteix: