El Cugatenc, nou mitjà de comunicació cooperatiu a Sant Cugat

El Vallès està d’enhorabona. Un grup de periodistes ha engegat “El Cugatenc”, un nou mitjà independent de comunicació local a Sant Cugat.

11148455_1597574117151860_8143745221479483183_nEl Cugatenc serà el nom del nou mitjà de comunicació local de Sant Cugat del Vallès. Aquest estarà gestionat a través de la cooperativa de socis treballadors i col·laboradors L’Avenir SCCL. Els impulsors d’aquest projecte són el Xavier Boix, el Jordi Pascual, el Miquel Margalef i la Patricia Cirera. Per fer-lo possible, el dia 14 d’abril s’engegarà un Verkami que ha de permetre sufragar el cost de creació del lloc web i dels tràmits de constitució de la cooperativa.

El nou mitjà tindrà una web principal (elcugatenc.cat) que sortirà a la llum tan bon punt acabi la campanya de micromecenatge. Aquí s’hi recolliran notícies de Sant Cugat i els seus districtes així com l’EMD de Valldoreix prestant especial atenció a les entitats i la societat. També s’hi destacaran continguts del món cooperatiu, medi ambient i la participació dels lectors a la secció «Sent Cugat», entre d’altres. Els impulsors del projecte volen fer una informació més reflexiva, pausada i amb tocs d’investigació sempre que sigui possible amb la finalitat de defugir de l’excés informatiu característic de la xarxa.

A més, El Cugatenc col·laborarà amb entitats santcugatenques com Jan Petit, el portal d’informació infantil i de famílies; El Enterao, una publicació satírica del barri de La Floresta i Ràdio Floresta, que permetrà que el nou mitjà tingui una pota radiofònica. També hi haurà una vesant de televisió en línia amb programes i retransmissions en directe i enregistrades. Aquesta vesant es farà amb col·laboració amb Video Vallès.

L’Avenir, recuperant un nom

El nom del mitjà de comunicació ha estat el resultat d’un procés de participació a la xarxa engegat a través de Facebook i Twitter amb la campanya Tornarem a informar. En primer lloc es van recollir els noms que la gent proposava i es va fer una enquesta. Amb els resultats d’aquesta es va consultar un seguit d’experts en comunicació i màrqueting que han determinat El Cugatenc (nom guanyador a l’enquesta) com a nom del mitjà.

En el recull de possibles noms pel mitjà es va rebre L’Avenir, el nom que tenia una publicació editada per La Unió Santcugatenca en temps de la II República Espanyola. Aquesta proposta va tenir també bona acollida a l’enquesta i la consulta a experts i, per això, ha estat un dels noms plantejats i finalment acceptat al registre de cooperatives. Es tracta de desenvolupar així una tasca de memòria històrica local.

Pel que fa al logotip del mitjà de comunicació, que també es fa públic avui, ha estat el resultat d’un concurs destinat a empreses i alumnes de l’Escola de Disseny de Sant Cugat. La proposta guanyadors ha estat la de l’empresa Antídot Gràfic. El jurat del concurs estava composat per la Imma Pueyo i el Jesús Ángel Prieto.

Més que un mitjà de comunicació

La constitució d’una cooperativa permet trencar els motlles i anar més enllà de gestionar únicament un mitjà de comunicació. És per això que L’Avenir estendrà la seva tasca a la formació en l’àmbit de la comunicació. Es tracta de fer cursos sobre comunicació en col·laboració amb l’Ateneu santcugatenc sempre centrats en l’empoderament a través de la informació i l’alfabetització mediàtica.

Sobre els impulsors

Xavier Boix va ser l’impulsor del Sant Cugat Informa el desembre del 2013. Durant aquest temps va dirigir el diari i va tenir l’oportunitat de conèixer el Jordi Pascual i el Miquel Margalef, estudiants de periodisme que realitzaven i a dia d’avui encara fan el programa d’informació local Punt i a part a Ràdio Floresta. Durant un temps van col·laborar plegats al Sant Cugat Informa fins que es van desvincular del projecte l’octubre del 2014.

Arrel d’aquest projecte van decidir impulsar un nou mitjà de comunicació crític local i gestionat a través d’una cooperativa. Des d’octubre han treballat per fer-ho. La darrera incorporació que tanca l’equip i permet tirar endavant el projecte ha estat la de la periodista Patricia Cirera que s’encarregarà de coordinar la redacció.

Comparteix: