La desimputació de Morral treu a la llum la obscura realitat de la FMC

L’exalcalde de Cerdanyola, Toni Morral, ha sigut desimpuat pel cas dels sobresous de la FMC (Federació de Municipis de Catalunya). Aquesta desimputació ha tret a la llum el funcionament de la Federació, una entitat que converteix els diners públics en privats.

L’Audiència de Barcelona arxiva el cas

L’Audiència de Barcelona ha arxivat el cas dels presumptes sobresous de la FMC, un cas que va portar a imputar 44 alcaldes, entre ells, l’exalcalde de Cerdanyola, Ton Morral. Segons l’Audiència, no s’ha fet res il·legal, ja que la FMC és una entitat privada i, com a tal, té total llibertat per pagar sobresous de manera legal. Però … Com es manté la FMC?

La FMC: una eina per convertir diners públics en privats

La Federació de Municipis de Catalunya és una eina molt ben pensada per convertir diners públics (dels que paguem tots i totes amb els nostres impostos) en diners privats. El funcionament és ben senzill i eficient.

fmc

Ajuntaments, diputacions, àrea metropolitana i consells comarcals destinen partides de diners públics a la Federació a mode de “quota”. Entre totes aquestes entitats públiques aporten el 90% de tots els ingressos de la FMC. Un cop els diners estan a la Federació, deixen de ser públics i els càrrecs de la Federació (que també són càrrecs públics, com alcaldes i regidors), poden fer i desfer el que vulguin amb aquests diners que ara són privats.

Una vegada els diners s’han “privatitzat”, la FMC “suposadament” pot pagar sobresous, regalar rellotges,… i és aquí on arriba el debat. Segons l’Audiència de Barcelona, la FMC pot fer el que vulgui amb els diners, perquè ja no són públics, i segons Fiscalia Anticorrupció, si el capital és públic, l’entitat també. Per aquest motiu, Anticorrupció vol presentar un recurs davant el Tribunal Suprem.

El 94,5% dels ingressos de la FMC són públics

En l’últim exercici que la FMC va tancar (2014), va comptabilitzar un total de 2.405.490€ d’ingressos. D’aquesta quantitat, el 94,5% (2.273.394€) provenien d’entitats públiques: Ajuntaments, Diputacions, Consells Comarcals, Àrea Metropolitana de Barcelona i Generalitat.2

Comparteix: