Xerrada sobre la perillositat de l’amiant i els drets dels afectats

Col·lectiu Ronda organitza una xerrada informativa sobre la perillositat de l’amiant i com defensar els drets que emparen les persones que han estat exposades a aquest material potencialment mortal per a la salut.

Imatge: diariomedico.com

Imatge: diariomedico.com

La xerrada, que serà gratuïta, es realitzarà el dissabte 11 d’abril a les 18 hores al Centre Cultural de Ripollet i comptarà amb la participació de les advocades Esther Pérez, Raquel Lafuente i Esther Costa, membres de l’equip jurídic del Col·lectiu Ronda expertes en la matèria, i el doctor Josep Tarrés, especialista en patologies relacionades amb l’amiant i metge al CAP de Cerdanyola.

L’Amiant a Cerdanyola i Ripollet

La ciutadania de Ripollet, com la de Cerdanyola, sap perfectament que la paraula amiant i el nom de Uralita són, malauradament, sinònims de mort, patiment i greus patologies. No podria ser d’altra forma en unes localitats que han viscut durant dècades a l’ombra de la gegantina fàbrica d’aquesta multinacional. Localitats on gairebé tothom podria esmentar el cas d’algú que ha emmalaltit o ha mort com a conseqüència de l’exposició a les fibres d’amiant. Cal recordar que només en aquests municipis i basant-se en les dades i exàmens recollits als corresponents Centres d’Atenció Primària, han estat certificats més de 900 casos de malalties relacionades amb l’amiant. Una xifra infinitament allunyada de la que es pot recollir en municipis on no s’hi han assentat fàbriques que fessin servir l’amiant com a matèria primera de la seva producció, tal i com és el cas d’URALITA.

En el decurs del temps, han estat centenars, potser milers, les persones que han treballat a la fàbrica de la Uralita a Cerdanyola. Molts d’elles han emmalaltit o han mort com a conseqüència de la inhalació de les fibres d’amiant en un centre de treball o, reiteradament, ha quedat perfectament acreditat que s’incomplien les mesures de seguretat destinades a protegir la seva salut front al risc que suposa l’exposició a l’asbest. Malauradament, en els propers anys encara emmalaltiran i moriran moltes més, atès que les patologies provocades per l’amiant tenen llargs períodes de latència i poden trigar a manifestar-se fins a 30 anys.

Tots aquests extreballadors afectats així com les seves famílies tenen dret a veure reconeguda la responsabilitat d’Uralita en la seva situació i ser compensades pel dany sofert, rebre atenció mèdica especialitzada i percebre increments de les seves prestacions de jubilació, invalidesa o viduïtat, en aquells casos en què la malaltia ha acabat per provocar la mort. Així ho reconeixen moltes sentències -incloent-hi resolucions del Tribunal Suprem- aconseguides pel Col·lectiu Ronda.

Malauradament, no només trobem víctimes de l’amiant entre els milers de persones que al llarg del temps han treballat a la fàbrica d’Uralita a Cerdanyola. El col·lectiu d’afectades també inclou les anomenades víctimes passives, és a dir, persones que no han treballat mai a la Uralita o fàbriques on es fes servir aquest material però que han entrat en contacte amb l’amiant a la seva pròpia llar a través, per exemple, de les fibres adherides a la roba de treball dels familiars que sí hi treballaven. O, fins i tot, persones afectades per l’amiant pel simple fet d’haver estat veïnes de les fàbriques sense saber que el polsim que tot ho impregnava al seu voltant era potencialment mortal.

Drets de les víctimes

El Col·lectiu Ronda fa més de 30 anys que treballa en defensa de les víctimes de l’amiant, tant de les persones que han estat en contacte amb les fibres d’asbest per la seva activitat professional com en representació d’aquestes víctimes passives de les quals parlàvem. Una llarga lluita pel reconeixement jurídic i social de les persones afectades que en tot aquest temps ha servit per aconseguir nombroses sentències de gran transcendència i caràcter pioner com la que recentment ha servit per obligar Uralita a abonar més de 700.000 € en concepte d’indemnització als familiars de 4 dones que van morir com a conseqüència de les patologies provocades per la inhalació de les fibres d’amiant adherides a la roba de treball del pare d’una d’elles i els marits de les altres tres, tots ells empleats de l’empresa a les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès.

Per donar a conèixer el contingut de sentències com aquesta i quins són els drets que ens emparen com a persones exposades a l’amiant per la presència d’Uralita a la zona, Col·lectiu Ronda organitza una xerrada informativa adreçada al conjunt de la població on també hi participarà el prestigiós doctor Josep Tarrés, pneumòleg, expert en patologies relacionades amb l’amiant i màxim responsable dels estudis realitzats a les localitats de Cerdanyola i Ripollet que han permès demostrar la mortífera incidència de l’amiant entre la població d’aquestes i altres localitats vallesanes.

Comparteix: