Compromís aposta per les biblioteques de proximitat i critica que l’objectiu de la nova biblioteca és clarament electoralista

Compromís per Cerdanyola defensa el projecte de la Biblioteca de l’Institut Jaume Mimó alhora que critica que la nova Biblioteca Central s’ha construït sense debat ciutadà previ ni participatiu, en una zona inundable i amb objectius clarament electoralistes.

biblio2Des del primer moment, Compromís per Cerdanyola es va plantejar seriosos dubtes sobre la idoneïtat de construir una nova biblioteca en l’indret on es trobava l’edifici Altis. Des dels inicis de la presentació del projecte, Compromís ha estat presentant al·legacions, preguntes i precs, però el Govern mai ha volgut tenir-les en compte.

Ara, Compromís lamenta que s’ha perdut una bona oportunitat per haver iniciat un debat ciutadà al voltant del concepte biblioteques, “debat que sí volem dur a terme des de la nostra opció de candidatura ciutadana”, deia Puri Palomar.

Una ubicació perillosa

La ubicació de la nova Biblioteca Central és un indret perillós, es traca d’un revolt del riu considerat com la zona més perillosa del Riu Sec al seu pas per Cerdanyola quant a riscos d’inundació. De fet, la Comissió Especial per al Desenvolupament del Riu Sec ja va plantejar, en 2008, la necessita d’emprendre accions per solucionar els riscos d’inundació de la zona, arribant a dir que “les solucions plantejades passen per remodelar el carrer adjacent o enderrocar l’edifici per garantir la seguretat de les persones i els béns”. En aquest sentit, l’ACA (Agència catalana de l’aigua), també va alertar de l’existència de risc d’inundabilitat. D’aquesta manera, el Govern va renunciar al principi de responsabilitat de les administracions i al principi de precaució.
Ara, el risc ambiental pel que fa a zona inundable en l’espai on ara és la biblioteca central és real. Podria afectar a bens i persones i l’ajuntament en seria responsable civil subsidiari amb responsabilitat patrimonial.

Una gran despesa innecessària

Compromís per Cerdanyola va criticar que, per tal d’adequar l’edifici a les noves normatives (ambientals, de seguretat, energètiques,…), s’ha hagut d’invertir un total del 5.340.000 euros, “més del que hauria costat construir un edifici de nova planta en qualsevol altre emplaçament de Cerdanyola” – deia Carles Escolà.

Cerdanyola continua amb dèficit bibliotecari

Malgrat a tenir una nova biblioteca, Cerdanyola continua sense complir el Mapa de la Lectura Pública de Catalunya. Segons aquest mapa, que determina les necessitats de biblioteques als diferents municipis, Cerdanyola hauria de disposar d’una biblioteca central i dues de proximitat. Donat el tancament de la Biblioteca Ca n’Altimira, Cerdanyola continua només amb una única biblioteca.

Objectiu electoralista

Compromís ha denunciat que aquesta gran obra faraònica s’ha fet amb l’únic objectiu polític de fer una gran inauguració com a gran obra del mandat PSC, ICV-EUiA. A més a més, Compromís critica que el Govern s’ha afanyat per inaugurar la biblioteca dins del límit legal per fer-ho abans de les eleccions, període que acabava avui, dimarts 31 de març.

Modificació del Pla Urban sense cap consulta ciutadana

El grup municipal denuncia que el projecte de la nova Biblioteca Central ha modificat completament el Pla Urban, que inicialment havia de servir per dignificar el Riu Sec i les zones properes. Segons Carles Escolà, “A la pràctica aquest Pla Urban només s’ha fet servir per pagar amb diners públics una indecent part de la campanya electoral dels grups del govern i serà recordat per obres com el “Pont de la Vergonya” o l’innecessari “complex esportiu de la raqueta”, i per no haver solucionat cap problema al riu”. En relació al Pla Urban, Compromís també va remarcar que aquest Pla s’ha de fer amb processos de participació ciutadana, cosa que no s’ha tingut en compte.

La Biblioteca del Jaume Mimó

En la dècada dels 90 Cerdanyola dóna a conèixer que ha estat acceptada com a Ciutat Educadora i s’estableix relació amb d’altres ciutats del món que manifesten voluntat de renovar el concepte de ciutat i trobar noves propostes. Una de les actuacions en aquest nou context va ser l’adequació de la biblioteca de l’IES Jaume Mimó amb el propòsit d’obrir-la al barri i anar més enllà del servei de biblioteca per al propi centre,

Compromís creu prioritari complementar aquests equpaments centrals amb altres més propers, com aquest cas de la Biblioteca de l’Institut Jaume Mimó, un espai que, segons Puri Palomar, “s’ha de mantenir, dinamitzar i dotar de recursos”, ja que “els recursos inicials per aquesta Biblioteca han decaigut, i un espai com aquest no es pot dinamitzar sense recursos”. Al mateix temps, Puri Palomar proposava crear una xarxa de biblioteques de proximitat, ja que Cerdanyola té molts barris allunyats del centre i els instituts podrien ser uns bons indrets per fer-ho realitat.

La bona feina de les treballadores de la biblioteca

Compromís va voler agrair la bona tasca de les persones que treballen a la biblioteca i que fan possible una de les ofertes més importants al nostre poble, per la seva eficàcia, el seu dinamisme, la seva relació amb les persones usuàries i amb les escoles i instituts, la seva oferta permanent als estudiants en èpoques d’exàmens, la seva oferta cultural amb iniciatives de tot tipus, dirigides a persones de totes les edats i àmbits i diversitat d’interessos, que coneixem i que ens complau.

Comparteix: