L’EMD de Bellaterra requereix a la Generalitat que clausuri l’abocador de Can Fatjó

El ple de març de l’EMD Bellaterra ha aprovat una moció per unanimitat reclamant que es restauri l’argilera amb terres netes. L’EMD demana a la Direcció General de Mines que caduqui la llicència minera per realitzar una activitat diferent a la que correspon a la llicència.

Roda de premsa clausura abocador Bellaterra_El president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Ramon Andreu, acompanyat de la vocal de Medi Ambient, Tensi Torrecilla, ha requerit avui a la Direcció General de Mines de la Generalitat de Catalunya que clausuri la llicència minera de l’abocador de Can Fatjó perquè considera que es pot estar cometent un frau de llei amb la llicència d’extracció d’àrids.

El govern de l’EMD de Bellaterra i els serveis jurídics consideren que es podria estar davant del moviment de terres il·legal més gran de la història de Catalunya, ja que l’empresa Puigfel SA ha executat els treballs de construcció d’un abocador amb una llicència d’explotació minera. Aquests treballs han consistit en moviments de terres superiors als 500.000 m3 i amb uns costos superiors als 600.000 euros. Actualment, l’argilera té un forat d’uns 70 metres de fondària, quan l’explotació minera només n’autoritzava 20.

Ramon Andreu ha explicat que el projecte d’abocador té incompatibilitat urbanística amb la normativa vigent, que reserva aquest espai per a equipaments. Segons el president de l’EMD de Bellaterra, “no pot ser que amb una llicència d’explotació minera s’aprofiti per fer un abocador de residus amb capacitat per a 3,5 milions de tones”.

D’altra banda, el ple extraordinari de març de l’EMD de Bellaterra ha aprovat una moció per unanimitat on es reclama a la Generalitat de Catalunya que insti l’empresa Puigfel a la restauració immediata de l’abocador de Can Fatjó dels Aurons amb terres netes.

La moció ha estat promoguda per la Plataforma contra l’abocador de deixalles de Can Fatjó dels Aurons, que va demanar que el text fos aprovat pels ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat, i també de l’EMD de Bellaterra.

El primer acord de la moció insta a requerir a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat que comenci i tramiti un expedient sacionador a Puigfel, que extingeixi l’autorització ambiental i que exigeixi el restabliment final dels terrenys de l’antiga argilera.

El segon acord, requereix que la Generalitat faci arribar a l’autoritat minera una proposta de declaració de caducitat de la concessió que originàriament es va fer a l’empresa Almar l’any 1963 -i que el 2009 va cedir a Puigfel- per incompliment de les condicions d’autorització de l’activitat minera.

La moció parla d’incompliment perquè el 9 de maig del 2013, el Departament de Territori i Sostenibilitat va requerir a Puigfel que durant el 2014 iniciés la restauració del clot amb terres netes i que fes efectiva una fiança d’1,5 milions d’euros en el termini de 30 dies. La Plataforma ha constatat que, actualment, l’empresa Puigfel no ha iniciat la restauració de l’argilera ni ha dipositat la fiança exigida.

Comparteix: