CiU i PP canvien el vot i donen suport a la Funerària Truyols

L’inici polític del 2015 ha estat marcat per la concessió del cementeri, tanatori i crematori a l’empresa Truyols. Al “capítol” de febrer (que no serà l’últim), CiU i PP van canviar el seu vot i van donar suport a l’empresa Truyols, malgrat haver dit al ple de gener que ni la salut de les persones ni els números estaven assegurats.

Imatge: Govern de Cerdanyola reunit amb l'empresa Funerària Truyols. Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Govern de Cerdanyola reunit amb l’empresa Funerària Truyols. Ajuntament de Cerdanyola

Al ple de gener es va portar l’autorització a l’empresa Truyols per demanar una hipoteca sobre la concessió del servei integral funerari de la ciutat: el projecte d’ampliació del cementeri i la construcció del nou tanatori amb crematori. Aquest punt es va rebutjar amb els vots en contra de l’oposició.

Davant aquestes inquietuds dels partits polítics, la Funerària Montserrat Truyols va signar un compromís mediambiental sense cap valor legal on assegurava que les instal·lacions complirien els límits legals actuals i que, “per complir amb aquests límits eren necessàries més inversions i que el cost d’instal·lació i manteniment serien molt més elevats”. Aquest escrit va fer que tant CiU, PP com la regidora no adscrita canviïn el seu vot. Compromís i ERC van continuar defensant la postura inicial. Gràcies a aquest canvi de vot, el ple va autoritzar a Truyols la hipoteca de la concessió per un període de 15 anys.

Comparació dels vots de gener a febrerSin título-2

El Govern accepta de CiU la mateixa al·legació que va rebutjar de Compromís

Sembla que el Govern de Cerdanyola s’ha abonat a rebutjar per sistema totes les mocions que presenta la candidatura municipal de Compromís per Cerdanyola. L’última ha sigut en aquest punt del crematori. Compromís va demanar, en 2013, en una de les seves al·legacions, la millora dels filtres del crematori. Ara, CiU va demanar el mateix en una al·legació i, a diferència del que va passar amb Compromís, el Govern va acceptar-la.

La mort, sinònim de lucre

Els serveis funeraris de Cerdanyola continuaran sent sinònim de lucre ja que Truyols seguirà fent negoci gràcies a les gestions que faran sobre el cementiri i el nou tanatori.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, va signar l’acord amb “Funerària Montserrat Truyols S.A.” perquè aquesta empresa assumeixi la gestió privatitzada d’aquests serveis durant els 40 anys vinents. En tot aquest temps, el consistori només es quedarà el 4% dels beneficis anuals. Amb aquest nou contracte, el Govern de Cerdanyola continua permetint que una empresa continuï fent diners a costa d’uns serveis molt delicats com ho són els serveis funeraris.

La creació dels serveis funeraris a Cerdanyola suposarà un cost de 6,3 milions d’euros, dels quals Truyols ha aportat 2,5 i la resta (60%) està hipotecat amb una amortització de 15 anys.

Un projecte perillós per a la salut de les persones

Molts són els estudis que han confirmat que els nuclis urbans que estan pròxims a crematoris tenen un alt índex de problemes de salut. Amb aquest nou projecte, Cerdanyola tindrà habitatges a tan sols 200 metres del nou crematori. Els gasos i els fums que s’emeten des del crematori suposa un perill pel medi ambient i per a la salut de les persones. L’empresa Truyols, sent coneixedora d’aquest fet, pretenia no invertir tot el possible per reduir aquest risc i, gràcies al rebuig general dels grups de l’oposició al ple de gener, s’han incrementat les mesures per reduir els efectes negatius. Accions com aquesta demostra que Truyols ha volgut avantposar intressos econòmics a la salut de les persones.

Comparteix:

One Response to CiU i PP canvien el vot i donen suport a la Funerària Truyols

  1. Pingback: 24M: El dia que Cerdanyola va mirar a l’abisme | Un Àtic a Banús