La nova Biblioteca Central no sanarà el dèficit de biblioteques

La construcció de la nova Biblioteca Central de Cerdanyola no solucionarà el dèficit de biblioteques que té la ciutat, que actualment està a la cua de biblioteques per habitant.

Malgrat tenir una gran demanda, Cerdanyola només té una biblioteca pública. Aquest dèficit no sembla estar a prop de resoldre’s, ja que la construcció de la Biblioteca Central ha suposat el tancament de l’antiga Biblioteca Ca n’Altimira.

El Govern de Cerdanyola va poder apostar per una gran biblioteca central o per biblioteques de proximitat. Finalment, el Govern va apostar per la biblioteca central, fins a convertir-la en l’obra estrella i faraònica del mandat. Aquesta aposta va tornar a perjudicar a usuaris i usuàries de la biblioteca que viuen a la perifèria de Cerdanyola.

Els dos models: Biblioteca Central i Biblioteques de proximitat

modelsbiblio

Clica a la imatge si vols ampliar-la.

  • Model de biblioteca central única.

El model de biblioteca central única té un gran avantatge, i és que aglutina, dins d’un mateix espai, tota la col·lecció i tots els serveis que pot oferir una biblioteca.

Per altra banda, aquest tipus de model perjudica la proximitat de la biblioteca vers la ciutadania ja que, en ser una sola en tota la ciutat, les veïnes que viuen a la perifèria han de desplaçar-se grans distàncies fins a arribar. El cas més evident és per a les veïnes de Bellaterra, que s’han de desplaçar 6 km fins a arribar a la nova Biblioteca Central.

Trajecte des de Bellaterra fins la nova Biblioteca Central

Trajecte des de Bellaterra fins a la nova Biblioteca Central. Imatge cedida per Jordi BD

  • Biblioteques de proximitat

El sistema de biblioteques de proximitat tenen el gran avantatge que són més properes als barris, fomentant així la integració del servei. Per altra banda, té l’inconvenient que el fons públic de la biblioteca s’ha de distribuir per tota la ciutat. Avui en dia, però, la xarxa i el sistema de base de dades i catàlegs del Servei de Biblioteques Públiques permeten la seva instantània localització.

Cerdanyola, a la cua de biblioteques per habitant

Segons les dades de l’Institut Català d’Estadística (IDESCAT), a Cataunya hi ha 1,1 biblioteques per cada 10.000 habitants. Aquesta dada està molt lluny de complir-se a Cerdanyola, ja que disposa d’una biblioteca per 57.758 habitants.

Dins del Vallès Occidental, Cerdanyola també està a la cua, situant-se com a la segona localitat amb menys biblioteques per habitant. El següent gràfic mostra els habitants/biblioteca a les localitats del Vallès Occidental.

graficbiblioEls tècnics de la Generalitat, en l’Informe del Mapa de la Lectura Pública de Catalunya, van remarcar que Cerdanyola necessitava, a més de la Bibliotca Ca n’Altimira, dos biblioteques locals més per complementar l’estructura urbana. Així mateix, el mateix informe diu que, si es construeix una nova biblioteca central, com ha sigut el cas, la biblioteca Ca n’Altimira podria ser una biblioteca local adequada.

informebiblio

Captura de l’Informe del Mapa de la Lectura Pública de Catalunya

Tot i això, el Govern de Cerdanyola ha malbaratat 5.389.988,67 euros en construir una biblioteca central per tenir una gran obra de cara a la campanya electoral, oblidant-se de les necessitats reals de biblioteques que pateix la ciutat.

La Biblioteca Central en un nou edifici era una opció més econòmica

L’equip d’arquitectes que componen Repensar Cerdanyola va presentar un informe on es posava enrelleu que hi havia alternativa real i més econòmica a la construcció de la nova Biblioteca Central a l’Edifici Altis. La proposta va ser la construcció d’un edifici nou a la zona de Can Xarau, i la van defensar amb els següents arguments:

repensar cerdanyola

Els companys i companyes de Repensar Cerdanyola han el·laborat una enquesta molt breu i interessant anomenada:

[ENQUESTA] Que serà Ca’n Altimira de Cerdanyola??

Us engresquem a participar-hi i a compartir-la !

Comparteix: