Un estudi de la UAB relaciona l’ús de les TIC amb el fracàs escolar

Un estudi dut a terme per investigadors de la UAB, de l’Institut Català de la Salut i la Universitat Ramon Llull ha analitzat l’ús de les tecnologies de la informació (TIC) entre els estudiants d’ESO i la seva relació amb el fracàs escolar en aquesta franja d’edat.

Imatge: AMPA Pere Calders

Imatge: AMPA Pere Calders

L’estudi, en el qual han participat un total de 5.538 estudiants, té com a objectiu determinar l’accessibilitat i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC: internet, mòbil i videojocs) entre els joves de l’ESO. L’enquesta recollia informació relativa a les activitats extraescolars, rendiment escolar, consum de substàncies tòxiques, relació familiar, ús de les TIC i control patern.

Segons les enquestes, un 98% dels joves disposa d’internet a casa, un 89% tenia mòbil abans dels 13 anys i un 54% jugava als videojocs. Els investigadors han observat un increment lineal del fracàs escolar a mesura que s’incrementen les hores d’ús de l’ordinador. El fracàs escolar és del 16% entre l’alumnat que utilitza l’ordinador menys d’una hora al dia; d’un 17%, entre una i dues hores; d’un 20%, entre dues i tres hores i d’un 29% si l’ús d’ordinador supera les tres hores diàries. Tot i així, no utilitzar-lo en absolut també incrementa el fracàs escolar fins al 27%.

L’accés a internet de les persones que han participat en l’estudi s’orienta principalment a les xarxes socials (87%), els xats (52%), el correu electrònic (68,3%) i les tasques escolars (50%).

Comparteix: