La pressió de la PAH aconsegueix que l’Ajuntament impulsi el Programa d’Activació de l’Habitatge Buit

Fa més de dos anys que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va iniciar una campanya per forçar a l’Ajuntament a crear un cens d’habitatges buits que, després de processos de desnonaments, s’han quedat en mans de la banca. Ara, i gràcies a la pressió de la PAH, l’Ajuntament ha fet un pas per fer realitat el Programa d’Activació de l’Habitatge Buit.

La PAH recollint signatures

La PAH recollint signatures

La PAH aconsegueix una victòria més. Més de dos anys després, el Govern ha volgut començar a fer realitat la petició de la Plataforma. Si aquest Programa d’Activació de l’Habitatge Buit no es queda en paper mullat, el mercat de lloguer serà més ampli i accessible.

Estudi de detecció de pisos desocupats

L’Ajuntament ha fet un estudi per localitzar els pisos desocupats a Cerdanyola (tant de particulars com d’entitats bancàries).

Treball conjunt amb Sostre Cívic

El Programa d’Activació de l’Habitatge Buit s’està realitzant gràcies a la col·laboració de l’empresa cooperativa Sostre Cívic. Sostre Cívic és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu oferir propostes i solucions aplicables a la nostra societat per fer-la més justa i respectuosa amb les persones i l’entorn a través de valors aplicats a un urbanisme i un accés a l’habitatge no especulatius.

Promou un nou camí d’accés a l’habitatge basat en Models de Cooperatives d’Ús (MCU) segons el qual la propietat dels habitatges sempre resideix en mans de la cooperativa i on els seus membres hi participen i gaudeixen d’un ús indefinit de l’habitatge a través d’un dret d’ús assequible.

Sancions a entitats financeres

Al gener de 2014 la PAH va demanar la participació ciutadana per impulsar la taxa HADI. El Govern es va comprometre amb la PAH a impulsar un nou espai de participació, però a dia d’avui aquest espai encara no s’ha creat. Dins d’aquesta moció presentada i aprovada fa un any, es preveien sancions de fins 100.000 euros, una quantitat molt per sobre de les sancions aprovades al ple de juliol.

Al mateix temps, Compromís demanava, en una de les seves al·legacions a aquesta taxa HADI, que s’ha de caminar cap al recàrrec del 50% de l’IBI als pisos buits.

Ara, un any després, el Govern ha anunciat que s’aplicarà aquesta Taxa Hadi i es contemplarà la sanció per a entitats financeres que tenen pisos buits per un període superior als dos anys. Caldrà veure si tot queda en paraules o si realment estan disposats a complir-les.

Facilitat pel contacte entre propietari i llogater

El programa inclou un web perquè els propietaris puguin anunciar els seus pisos. Això reduiria el preu dels lloguers, degut que no hi hauria cap immobiliària pel mig, i seria el portal el que faci el primer contacte entre qui busca habitatge i qui el lloga.

Comparteix: