Olivié Bayón, de regidor de Cerdanyola (PSC) a càrrec de confiança

La Diputació de Barcelona, un ens públic que suposadament té l’objectiu de donar suport a les localitats de la província, s’ha convertit en la porta giratòria dels partits polítics, sobretot CiU, PSC i PP. A Cerdanyola, un dels casos més evidents (però no l’únic), és el de l’exregidor del PSC Olivié Bayón.

Teòricament, la Diputació de Barcelona “s’encarrega de donar suport tècnic, econòmic i tecnològic als ajuntaments perquè puguin prestar serveis locals de qualitat de manera més homogènia a tot el territori”, i “coordina serveis municipals i organitza serveis públics de caràcter supramunicipal”. A la pràctica, la Diputació és un ens que no és eficient per la ciutadania (massa burocràcia que ralentitza les urgències locals), però si és eficient per recol·locament de polítics.

Això és veu reflexat al següent quadre. Dins de l’apartat de despeses del pressupost de 2015, la major despesa és la despesa de personal. Dels 210.920.000 euros destinats a aquesta partida, tan sols 129.157.055,66 està destinada a personal funcionari. Això significa que un total de 81762944,34 euos va destinat a diputats, càrrecs de confiança i personal laboral escollit “a dit”.

despeses dipuacio

L’estratègia dels partits polítics és utilitzar la Diputació com a porta giratòria: un cop els dirigents del partit han perdut el càrrec, passen a ser recol·locats a la Diputació com a càrrec de confiança. D’aquesta manera converteixen la Diputació en “la gran ganga”. A Cerdanyola, un d’aquests casos el trobem a la persona de l’exregidor de Joventut Olivié Bayón (PSC).

Càrrecs “endollats”

La Diputació de Barcelona compta amb 46 càrrecs de confiança per a 51 diputats.  Alguns d’aquests “endollats” de la Diputació, li han de donar al seu partit, a canvi, una mena de “impost revolucionari”, que consisteix en donar un tant per cent del seu sou al partit, beneficiant així, d’un cop, a “l’endollat” i al partit, que veu com s’incrementen les seves caixes.

Un d’aquests càrrecs és el cerdanylenc Olivié Bayón. Olivié va començar a la política formant part, als anys 80, de l’AJEC, sindicat subvencionat pel Govern i lligat al PSC. Anys després, amb una llarga trajectòria a les Joventuts del PSC, va ser escollit regidor de Joventut de Cerdanyola, càrrec que va mantenir des de 1991 fins a 2003. L’any 2006 el govern de Pasqual Maragall el va nomenar Secretari General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i, amb el mandat de Montilla, va ocupar el càrrec d’assessor de polítiques socials de la Presidència de la Generalitat i el de cap de l’Àrea de Polítiques Insitucionals de la Presidència.

Aquest no és un cas aïllat de militants del PSC de Cerdanyola que han ocupat càrrecs de confiança a la Generalitat. L’actual regidor Víctor Francos i el càrrec de confiança de Carme Carmona (Marc Mellado), també van ser càrrecs de Montilla, i un munt de militants del partit han format part de l’administració pública en l’etapa de Montilla.

La partida per a càrrecs de confiança en la Diputació de Barcelona augmenta any rere any, malgrat la crisi. En 2010 la partida era de 2,52 milions d’euros i, en 2013, ja havia pujat fins als 3,4 milions.

La Diputació, una font de finançament per als partits polítics i les seves fundacions

La Diputació, a més a més, s’ha convertit en una font de finançament dels partits polítics. CiU (202.671€), PSC (194.671€), PP (90.000€), ERC (58.654€) i ICV-EUiA (74.665€) van repartirs-e un total de 621.327 euros en subvencions directes només en 2014.

No només els partits reben subvencions de la Diputació, sinó que també ho fan les seves fundacions: Fundació Rafael Campalans (PSC) 45.926€, Fundació CatDem (CDC) 32.052€, Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (UDC) 11.500, FAES (PP) 24.069€, Nous Horitzons (ICV) 13.755, Fundació Alternativa (EUiA) 3.438€, Fundació Irla (ERC) 12.912€. En total, les fundacions dels partits polítics es van repartir 143.652€ en 2014.

Comparteix: