Cerdanyola està dins del “Triangle de la mort”

La plataforma ecologista Vallès Net, formada per ciutadanes, entitats i formacions polítiques de Cerdanyola, Ripollet i Montcada ha creat un vídeo explicant què és el “Triangle de la mort” i com ens afecta.

El triangle de la mort té els vèrtexs a l’Ecoparc, la Cimentera i els 17 abocadors de Cerdanyola. Tots ells han estat denunciats per la ciutadania i, alhora, han rebut el suport dels Ajuntaments, que sempre han defensat a aquestes grans empreses per damunt de la salut de les persones.

L’Ecoparc desprèn productes cancerígens.

La revista Environmental Research va fer saltar les alarmes al juny de 2014 quan va publicar que les plantes de tractament de residus Ecoparc desprenen concentracions de formaldehid, un compost químic cancerigen. La Generalitat de Catalunya ha confirmat aquesta informació en un comunicat de premsa emès pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

ecoparcAmb aquest comunicat de la Generalitat l’Alcalde de Ripollet, Juan Parralejo i el director de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), Carles Conill, queden en evidència després de posar en dubte l’estudi.

Els Ajuntaments ja han anunciat que demanaran nous estudis per tornar a analitzar els nivells de formaldehid. Aquest cas té molt en comú amb el de Can Planas a Cerdanyola, on sempre que hi ha hagut estudis que han dit que l’abocador desprenia productes altament contaminants, les administracions han encarregat estudis, adjudicats “a dit”, que desmentien els primers. Esperem que amb el cas Ecoparc no passi el mateix.

L’emissió de gasos i lixiviats de l’abocador Elena estan fora de control

L’Abocador Elena, que havia de ser un exemple a seguir en la gestió de residus de Catalunya, s’ha convertit en un greu problema pel medi natural de Cerdanyola i per la salut de les persones.

Imatge: Cerdanyola Crida

Imatge: Cerdanyola Crida

Dins de l’abocador Elena s’han anat depositant durant anys bales provinents d’ecoparcs (com el que està situat a Montcada). Ara, quan l’ecoparc està en la fase 2 de clausura, s’ha hagut d’aturar tot perquè s’han adonat que els agents contaminants estan descontrolats: contaminació d’aigües subterrànies amb lixiviats que sobrepassen el volum de les piscines, contaminació de l’aire amb gasos tòxics, enfonsament del sol a causa del pes de les bales d’ecoparc,…

Com sempre, parlar d’un abocador a Cerdanyola és parlar de Puigfel, i parlar de Puigfel és parlar d’incompliments: Puigfel tenia la llicència de l’abocador Elena caducada des de fa dos anys i està fent la clausura tres anys més tard del previst.

La relació entre els tumors i l’abocador descontrolat de Can Planas

L’últim Pla Director Urbanístic del Centre Direccional, realitzat sense cap mena de participació, ni comunicació, ni presència, ni informació a la ciutadania, contempla el dibuix de la nova ciutat del demà, una ciutat que s’aixecarà sobre tones de productes cancerígens fora de control. Des de què l’any 1995 es va tancar l’activitat en l’abocador de Can Planas no hi ha hagut mai una efectiva i real gestió post clausura per part de l’EMSHTR, l’ens de caire metropolità que gestionà l’abocador. Prova de la inexistència de controls són la surgència de lixiviats l’any 2004 i que fins no fa 3 anys que, arrel de la pressió ciutadana, no es va instal·lar un nou dipòsit de lixiviats per intentar controlar els líquids que s’estaven vertent al subsòl.

L’única solució viable per la salut de la ciutadania és declarar l’abocador de Can Planas com a sòl contaminat als efectes de la seva descontaminació. Fins que això no es remedii, continuarem patint aquests indicadors de salut.

 

Comparteix: