CESPA, l’empresa de gestió de residus de Cerdanyola, involucrada en la gran trama de recollida de residus

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha anunciat pràctiques irregulars per aconseguir contractes de gestió de residus amb els ajuntaments. Què costa aquests serveis a Cerdanyola?

Ferrovial, l’empresa propietària de la filial Cespa, encarregada de gestió de residus de Cerdanyola, ha sigut una de les sancionades per participar en la trama amb 16,8 milions. Aquest entramat augmentava el preu de contractació, cosa que perjudicava els ciutadans, que s’han vist obligats a pagar més.

“No entrem en guerra amb altres abocadors”; “aquí, per ara, estem en pacte de no agressió”; “Jo presento l’oferta i si guanyo donaré a Urbaser i Cespa un 20%”. Missatges d’aquest tipus s’extreuen dels milers d’emails que companyies com FCC, ACS, Ferrovial (Cespa) i Sacyr es creuaven per repartir contractes, clients i territoris, oferir preus a la baixa i expulsar possibles competidors, entre altres pràctiques il·lícites.

Per dur a terme aquestes pràctiques, les empreses sancionades es repartien les licitacions presentant ofertes conjuntes o acordaven no concórrer a una part de la licitació a canvi de la posterior participació en aquestes activitats.

També van arribar a acords per respectar els clients dels seus competidors, alhora que es repartien als nous clients; intercanviaven informació comercial sensible; boicotejaven aquelles licitacions que no s’ajustaven als seus interessos o utilitzaven a les associacions sectorials per coordinar les actuacions i les recomanacions col·lectives.

Un exemple el tenim a una localitat de Madrid. L’Ajuntament va voler fer un concurs amb una rebaixa de 542 milions i les empreses van arribar a un acord entre elles per què el concurs quedés desert. Amb aquest pacte es va aconseguir que l’empresa que ja el gestionava (FCC) continués fent-se càrrec del servei, perjudicant els ciutadans.

Cespa a Cerdanyola

El contracte amb Cespa és un dels més elevats del total del pressupost municipal. Per aquest any 2015 la despesa arribarà a 6,703,724 €. Crida l’atenció que fa tan sols 5 anys pagàvem 1,374,827€. Veure dades amb detall.

Costos de CESPA per la ciutadania (en euros).

cespa Contracte inflat

El Govern de Cerdanyola va modificar, l’any 2012, el contracte amb Cespa. En el nou contracte es va fer una reducció del 10%, cosa que va demostrar que l’anterior contracte era abusiu i estava inflat i sota sospita.

Davants aquests fets, el Govern va reconèixer que “era un contracte sobredimensionat”, per la qual cosa Compromís per Cerdanyola va reclamar una comissió d’investigació per posar llum sobre els contractes entre Ajuntament y Cespa, malauradament, el Govern d’ICV i PSC es va negar a tirar endavant aquesta comissió.

 

Comparteix: