Els pressupostos de la UAB deixaran a Gespa ferida de mort

La retallada dels pressupostos de la UAB i la manca d’ajuts de la Generalitat deixen a l’escola bressol en situació de risc.

Els pressupostos de la UAB preveuen unes retallades que afectaran, entre d’altres serveis, el de l’escola bressol Gespa, que veurà com les aportacions de la Universitat es reduiran un 58%, passant de 190.000 euros a 80.000).

A més a més Gespa, com que passa amb altres escoles bressol de Catalunya, tampoc està rebent els ajuts que habitualment arriben de la Generalitat (aquest curs l’escola bressol Gespa no ha rebut cap euro de la Generalitat).

Les afectades d’aquestes retallades seran les famílies i les treballadores de la universitat, que hauran de sacrificar-se més per poder mantenir el servei. Les famílies veuran com s’augmenten les seves quotes (arribant als 460 euros mensuals), mentre que les treballadores veuran com els redueixen els salaris per pagar el servei d’escola bressol.

Del curs 2013-2014 al 2014-2015 el nombre d’infants apuntats va baixar de 70 a 40 degut a l’augment de les mensualitats. Ara, amb el nou augment que es preveu per al curs 2015-2016, les famílies de Gespa temen una nova davallada de matrícules.

Nombre d'infants i procedència

Nombre d’infants i procedència

Conseqüències d’un possible tancament de Gespa

En el cas que Gespa tanqués, les principals perjudicades serien les 37 usuàries actuals, les seves famílies i les 12 treballadores (equip educatiu, neteja i cuina).

Una de les possibles sortides que proposa el Govern de la UAB a aquest tancament seria convertir l’escola en un centre públic. Aquest no seria l’únic centre públic (de 0 a 18 anys) de la UAB, ja que també compta amb una escola de primària i amb un institut.

L’edifici necessita rehabilitació

A les retallades de pressupost se suma la rehabilitació que cal realitzar a l’edifici per què compleixi la normativa d’apertura. Aquesta rehabilitació està valorada entre 300.000 i 400.000 euros, cosa que complica encara més el futur de l’escola.

La UAB fa negoci educatiu i extra-educatiu.

La UAB, com qualsevol gran empresa, genera importants ingressos. A més dels derivats de la seva activitat acadèmica (sobretot de postgraus i màsters), té un Hotel, restaurants, comerços,… Malgrat tot, el Govern de Ferran Sancho no vol apostar per la continuïtat d’un servei que, a diferència de la resta, no dona beneficis.

Comparteix: