Treball Campus, de la UAB busca estudiant de màster per treballar a 2,56€ bruts l’hora

La plataforma digital Treball Campus de la UAB, d’accés reservat als estudiants de la universitat, ha publicat una polèmica oferta de treball amb una remuneració de 2,56 euros bruts/hora

La convocatòria és per a un lloc de coordinador per al control del funcionament del sistema de recollida selectiva del festival Primavera Sound. En el cos del text es detallen les tasques que l’estudiant haurà de realitzar –principalment, planificar la distribució dels punts de recollida i supervisar-ne el funcionament– i s’informa dels requisits que es necessiten per optar a la feina: a banda d’experiència en atenció al públic, català, castellà i anglès nivell B2, la condició és ser estudiant de màsters concrets en l’àrea de gestió de recursos públics o estudis ambientals. Al final del text, l’empresa informa que el sou mensual és 0€ més un “ajut” de 2,56€ bruts per hora treballada.

Les ofertes d’aquesta plataforma es divideixen en dues categories: conveni i laboral. En el cas de convenis, les retribucions habituals són de 5 euros l’hora, amb l’excepció d’unes poques empreses que ofereixen condicions equiparables a un contracte laboral de mínims. Per contra, d’entre les ofertes actuals es troben condicions semblants a les de Primavera Sound SL, com per exemple les de Neovideo Ingenieria SL, que busca estudiants d’enginyeries de telecomunicacions o informàtiques a 3 euros bruts l’hora, o Gums Up SL, que cerca estudiants de publicitat, periodisme o comunicació per treballar per al departament de màrqueting a 3 euros bruts l’hora. Sorprèn també una oferta laboral de Barcelona de Serveis Municipals SA, en la què es busca un titulat en Administració i Direcció d’Empreses per incorporar-se a l’àrea del Bicing, treballant 27 hores i mitja setmanals durant nou mesos amb una retribució de 3,87 euros bruts l’hora, menys de 400 euros nets al mes. A més, en el cas que es vulguin convalidar els crèdits de pràctiques a través d’aquestes ofertes laborals, els estudiants han de pagar a la universitat uns 400 euros aproximadament en concepte de matriculació dels 12 crèdits que suposen les pràctiques per al seu currículum universitari.

Precarietat normalitzada sota subvenció pública

“El sector públic presenta dues formes de negoci: la sanitat i l’educació. La privatització de les universitats dóna als estudiants un doble rol. D’una banda, es converteixen en clients de l’oferta de graus i màsters de la universitat. De l’altra, a través dels convenis entre universitat i empreses, són oferts com a mà d’obra precària”, exposa Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT a Catalunya i professor de la Facultat de Lletres a la UAB. “En els darrers deu anys, a més, s’ha accentuat la jerarquització de la relació entre estudiants i professors: la institució ha procurat infantilitzar els estudiants, tractant-los com a simples consumidors de serveis i persones sense capacitat de raonament”, conclou.

El Festival compta amb un pressupost públic de 300.000 euros / Eduardo Arcos

El Festival compta amb un pressupost públic de 300.000 euros / Eduardo Arcos

En aquest sentit, la portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Mercè Amich, ha expressat “ràbia i desesperació” davant d’aquesta mena de convenis. “Aquest sistema de pràctiques ens acaba convertint en esclaves, perquè en molts casos són pràctiques curriculars, és a dir, que s’han de fer obligatòriament per poder obtenir el grau o el màster. Amb l’actual sistema universitari, el temps és molt preuat per als estudiants: si l’hem de dedicar a pràctiques mal pagades no el podem dedicar a treballar per poder finançar els nostres estudis”, ha lamentat Amich, que subratlla que existeix un feedback especial entre empreses i universitats per tal que les condicions laborals per als estudiants no estiguin regulades per cap organisme i depenguin directament de la voluntat de les empreses.

El Primavera Sound és un festival que rep subvencions tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya, a través la segona de l’Institut Català de les Empreses Culturals. Tant en el cas del consistori barceloní com en el de la Generalitat, l’ajuda és de 150.000 euros per institució: un total de 300.000 euros de pressupost públic. D’altra banda, actualment, les entrades per a aquest festival tenen un cost de 175 euros, malgrat encara no s’han fet públics els grup que hi actuaran: un cop ja es conegui el cartell, les entrades s’enfilaran fins els 195 euros. En la seva darrera edició, l’organització va comptabilizar l’assistència de 190.000 persones, un 44% de les quals eren visitants arribats d’altres països.

En aquest sentit, Jordi Oliveras, coordinador de Nativa.cat, reflexiona sobre el model de festivals que ha guanyat popularitat en la darrera dècada, tot subratllant que “cada cop estan més orientats al turista i menys pensats per a la gent que viu a Barcelona”. “Com a espectador de concerts, crec que es gaudeix més escoltant alguns grups un a un al llarg de l’any en actuacions a sales de concert o altres llocs, i no tots concentrats en uns pocs dies, però precisament els festivals suposen un canvi de model en aquest sentit”. “El model de la música concentrada en grans festivals, sovint associats a la marca de ciutat, forma part d’una dinàmica global en la qual Barcelona segurament només n’és una peça més”, afegeix Oliveras.

Els bons resultats i l’increment de públic sembla que no són motius suficients per a Primavera Sound SL per contractar un estudiant o titulat especialitzat en qüestions ambientals per dur a terme aquesta tasca, i l’empresa prefereix aconseguir mà d’obra barata a través de les universitats públiques, en el context d’atur juvenil actual. Essent preguntada sobre aquesta oferta, l’organització del Primavera Sound s’ha limitat a subratllar que es tracta d’un “conveni de pràctiques amb la UAB destinat exclusivament a estudiants que són alumnes d’aquesta universitat”.
Font: Directa.cat

Comparteix: