Fiscalia denuncia a Toni Morral, Santi Cayuela, Fèlix Riba i la cap d’esports

L’exalcalde de Cerdanyola, Toni Morral, l’exregidor i portaveu d’ICV-EUiA, Santi Cayuela, l’exregidor d’esports, Fèlix Riba i l’actual cap d’esports de l’Ajuntament han estat denunciats per Fiscalia per presumptes concessions d’instal·lacions públiques a una empresa privada.

L’any 2008 l’Ajuntament de Cerdanyola, amb Toni Morral al capdavant, va realitzar dues concessions sense cap concurs públic (Piscina Municipal de Montflorit i Centre Esportiu Altis) a la Federació Catalana d’Handbol. Ara, sis anys després, aquestes concessions estan sent mirades “amb lupa” per la fiscalia per suposades irregularitats. Ja han sortit els primers presumptes responsables denunciats: Toni Morral, Santi Cayuela, Fèlix Riba i la cap d’esports de l’Ajuntament.

cayuelamorralriba

Adjudicacions sense concurs

L’anterior equip de govern de Cerdanyola (ICV-EUiA i CiU) va adjudicar la gestió i explotació de les dues instal·lacions sense un concurs públic.

 Altis

El Casal de l’Esport Altis va ser adjudicat directament per l’Ajuntament al 2008. Aquesta decisió va ser aprovada en un plenari amb vots a favor d’ICV, EUiA, CiU y PSC. Llavors, Fèlix Riba (CiU) era regidor d’esports i Santiago Cayuela (ICV-EUiA) de finances.

Piscina de Montflorit i de Fontetes

Les dues piscines municipals de Montflorit i Fontetes també van ser adjudicades a dit per l’Ajuntament a la FCH. Aquesta adjudicació, com la de l’Altis, també es va realitzar l’any 2008.

Manca de transparència en la comissió d’investigació

Al 2013 es va crear una comissió d’investigació per analitzar els contractes de la FCH i l’Ajuntament. Malgrat les “bones aparences”, aquesta comissió com a eina contra les corrupcions i irregularitats a l’Ajuntament està sent inútil, els grups polítics de l’oposició que participen es queixen contínuament de la manca d’informació: informes de supervisió i control d’obres, comptes anuals auditades de 2008, 2009 i 2010,…

ICV no va apostar per la gestió pública

Després que l’exalcalde Toni Morral declarés per primera vegada, ara fa un mes, davant la policia en el marc de la investigació que està fent Fiscalia per suposades irregularitats en relació a la privatització de serveis, ICV-EUiA va voler sortir del pas al·legant la defensa dels treballadors.

Segons el grup municipal, aquesta concessió es va atorgar sense cap tipus de concurs públic per a poder oferir els dos serveis a tots els usuaris i evitar l’acomiadament de 16 treballadors i treballadores. Amb aquestes declaracions, ICV-EUiA deixa clar que ells mai han apostat ni aposten per municipalitzar els serveis que havien estat privatitzats. Al 2008, quan aquests serveis van quedar desèrtics, va tenir dos bones oportunitats per fer-ho, però van voler continuar la política privatitzadora iniciada amb els mandats del PSC anys anteriors.

Si el Govern hagués volgut aprofitar el moment que vivien aquests dos serveis per municipalitzar-los, cap d’aquests 16 treballadors i treballadores hagués patit cap acomiadament.

ICV tornaria a cometre la irregularitat

Jordi Miró, portaveu d’ICV, ha manifestat que tornarien a repetir els fets, ja que això va permetre salvar el servei i els llocs de treball.

Dues denuncies a Morral en una setmana

L’exalcalde Antoni Morral s’ha vist implicat, en l’última setmana, en dos casos de presumpta corrupció. A més a més del cas que està estudiant la Fiscalia per les concessions irregulars a Cerdanyola, el seu nom també apareix entre els deu exalcaldes acusats per anticorrupció per cobrar sobresous il·legals de la Federació de Municipis.

Els mandats de Toni Morral es van caracteritzar pel malbaratament de diners públics: parquings subterrànis sense sortida al mercat (deute de 4.300.000 euros), el “pont de la vergonya” (2.000.000 euros), pedres venecianes (60.000 euros), lletres “Facta Non Verba” (24.000 euros), contractació de càrrecs de confiança que van cobrar 24.000 euros i mai van aparèixer per l’Ajuntament,..

Santi Cayuela i la seva sortida del consistori l’octubre passat

Santi Cayuela, un dels denunciats per Fiscalia, va dimitir el mes d’octubre. Segons ell, aquesta dimissió es devia motius personals. Dos mesos després d’aquesta dimissió ha esclatat aquest cas de pressumptes concesions irregulars.

Cayuela, a més del càrrec a l’Ajuntament de Cerdanyola, ha tingut tres càrrecs a la Diputació de Barcelona: portaveu adjunt del grup ICV-EUiA, vocal de la Comissió Informativa d’Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies i vocal de la Comissió Especial de Comptes. Pels seus càrrecs a la Diputació de Barcelona, ha estat cobrant, anualment 14 pagues de 3.795,85 euros.

Durant aquests anys al capdavant de la política local, Santi Cayuela ha donat el seu vistiplau a obres faraòniques, com la construcció d’un pont inservible i perillós (més de dos milions d’euros), la construcció d’uns pàrquings soterranis ruïnosos, la construcció d’una biblioteca en zona inundable i, la més grossa de totes, la construcció del Centre Direccional: indústria, habitatges i centre comercial a sobre i als voltants d’un dels aboacadors tòxics més grans d’Europa. Ara Fiscalia està estudiant si, al 2008, també va donar el vistiplau a una concessió irregular d’instal·lacións esportives públiques.

Comparteix: