L’aigua es torna a encarir i manté els costos il·legítims que lucren Agbar

La ciutadania de Cerdanyola pagarà un 2,5% més per un rebut que, segons la plataforma “Aigua és Vida”, es podria reduir.

La plataforma Aigua és Vida assegura que el rebut de l’aigua de bona part dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona es podria reduir entre un 10% i un 15% si s’eliminen els presumptes costos il·legítims que s’hi apliquen en benefici, bàsicament, d’Agbar, la companyia que controla el servei. Però, en comptes d’aplicar una política de reducció del preu que paga la ciutadania, aquest dimarts, el ple de l’ens supramunicipal va aprovar un increment del 2,47% del rebut, amb els vots favorables del PSC i CiU, l’abstenció d’ERC i l’oposició d’ICV-EUiA i el PP. L’augment afecta els 23 municipis que reben el servei d’Aigües de Barcelona, també coneguda com a societat d’economia mixta (SEM), formada en un 85% per Agbar i en un 15% per l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB).

Carme Carmona signant amb AGBAR. Imatge de l'Ajuntament de Cerdanyola

Carme Carmona signant amb AGBAR. Imatge de l’Ajuntament de Cerdanyola

L’ens argumenta que l’apujada recull l’increment del preu de l’aigua en alta –des de les capçaleres dels rius fins als dipòsits municipals– que fixa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i l’augment de l’IPC i els preus de l’energia elèctrica i el combustible. Però, des d’Aigua és Vida, plataforma que agrupa organitzacions ecologistes, sindicals i associacions socials i veïnals, entre d’altres, s’afirma que hi havia l’alternativa de rebaixar el preu del rebut entre un 10% i un 15% simplement suprimint els costos il·legítims que s’embutxaca l’empresa concessionària, que suposen uns ingressos d’almenys 32,4 milions d’euros.

A través d’un comunicat, la plataforma exposa que els cànons de coneixement, proveïment i sanejament repercuteixen en el rebut, cosa que no s’hauria de fer perquè ja estan contemplats en el benefici que rep la SEM per la gestió del servei o perquè, directament, l’ingrés que obté la companyia no té res a veure amb la provisió de l’aigua. A més, sempre segons el que exposa Aigua és Vida, la SEM no té cap incentiu per disminuir les pèrdues de la xarxa, ja que la compra d’aigua es cobreix íntegrament amb el rebut. Per incentivar una millora en aquest sentit, la Generalitat va aprovar una llei que penalitzava les pèrdues d’aigua, que, en el cas de la SEM, implicaria una despesa de 2,6 milions d’euros. Lluny d’assumir el cost, la companyia ha optat per incorporar-lo al rebut, de manera que les usuàries pagaran la penalització. Aigua és Vida conclou que el rebut actual és un “frau a l’economia familiar” i reclama que s’iniciï una revisió exhaustiva dels diversos elements que conformen els costos il·legítims de la factura.

D’altra banda, La Caixa tornarà a entrar en el negoci de l’aigua. El mes de juliol, el grup financer –tradicionalment vinculat a Agbar– es va desfer de la seva participació a la companyia –en controlava el 24,7%–, ara totalment en mans del gegant francès Suez. Però, a través de Criteria CaixaHolding, adquirirà el 15% del capital de la SEM –que distribueix l’aigua a 23 municipis de l’AMB–, fet que reduirà el pes d’Agbar al 70%, mentre que l’ens públic mantindrà el 15%. Font: Directa.cat

rebut_aigua_a4

Comparteix: