La relació entre els tumors i l’abocador descontrolat de Can Planas

Des de 1995, quan l’abocador de Can Planas va ser “clausurat”, ha sigut una mina de mortalitat. L’abocador porta més de 20 anys contaminant les aigues subtearrànees i l’aire de Cerdanyola. Aquesta contaminació està estretament lligades als indicadors de sanitat que alertan del gran nombre de tumors identificats a la ciutat.

L’últim Pla Director Urbanístic del Centre Direccional, realitzat sense cap mena de participació, ni comunicació, ni presència, ni informació a la ciutadania, contampla el dibuix de la nova ciutat del demà, una ciutat que s’aixecarà sobre tonelades de productes cancerígens fora de control. Des de què a l’any 1995 es va tancar l’activitat en l’abocador de Can Planas no hi ha hagut mai una efectiva i real gestió post clausura per part de l’EMSHTR, l’ens de caire metropolità que gestionà l’abocador. Prova de la inexistència de controls són la surgència de lixiviats l’any 2004 i que fins no fa 3 anys que, arrel de la pressió ciutadana, no es va instal·lar un nou dipòsit de lixiviats per intentar controlar els líquids que s’estaven vertent al subsòl.

L’única solució viable per la salut de la ciutadania és declarar l’abocador de Can Planas com a sòl contaminat als efectes de la seva descontaminació. Fins que això no es remedii, continuarem patint aquests indicadors de salut:

Comparteix: