La Plaça Goya torna a ser Increïble Comestible

El col·lectiu Increïble Comestible ha tornat a plantar a la Plaça Goya (Fontetes). El passat dissabte 22, amb l’ajuda de molts veïns i veïnes de Fontetes, van replantar l’hort que l’Ajuntament, a ordres de Víctor Francos, va desmantellar.

Dissabte 22 la Plaça Goya va ser l’escenari d’una “festa agrícola”. Decenes de nens i nenes, avis i avies no van faltar a la convocatoria d’Increïble Comestible per replantar un hort que dóna vida a la Plaça i, alhora, és un eina educativa per als més petits.

Seguint l’estela d’altres pobles i ciutats d’arreu del món, que també estan posant en pràctica el mateix projecte, Increïble Comestible pretén donar un nou i renovat ús a les jardineres i parcs públics més àrids i abandonats de la nostra ciutat. Volen aprofitar aquests espais de terra, sovint seca i buida de vida, i re-convertir-los en horts públics, urbans i comunitaris, de la gent del poble, i per la gent del poble.

Des que vam començar, Increïble Comestible ja ha recuperat jardineres i espais a la zona del Centre (Plaça Abat Oliva) i Banús-Cerdanyola2000 (Plaça Castanyer) i ara, Fontetes (Plaça Goya). Han plantat verdures, hortalisses i plantes aromàtiques. Us imagineu poder collir uns tomàquets, un enciam, unes maduixes o una bonica carbassa, d’aquell espai de terra morta que tenies vora casa teva?

Desmantellament de Víctor Francos

El cinc de novembre, Víctor Francos Díaz, regidor del PSC, va ordenar eliminar el petit hort urbà que un grup de veïns i veïnes de Fontetes, amb l’Ajuda d’Increïble Comestible, van crear dissabte 1 a la Plaça Goya.

Tres dies. Aquest és el temps que va durar l’hort que es va sembrar a la Plaça Goya. Al tercer dia, per ordres de Víctor Francos Díaz (PSC), l’hort va ser desmantellat, destruït i desfet. Aquesta acció del regidor va emprenyar molt als veïns i veïnes de Cerdanyola, que veien l’hort com una bona iniciativa que donava vida als jardins del barri que han estat durant tres anys descuidats per l’Ajuntament. A més a més, els veïns i veïnes es van lamentar l’eliminació de l’hort perquè “era un espai on la gent, sense coneixer-nos de res, interactuàvem”, explicava una veïna. Durant els seus tres dies de vida, gent de totes les edats van participar en regar-ho. Una mare del barri deia “és una llàstima, dilluns i dimarts el meu nen es va aturar per regar-ho. I gaudia”.

Increïble Comestible va respondre amb una convocatoria als veïns i veïnes el dissabte 8 a la Plaça Goya per recollir signatures, gravar un vídeo-denúncia i demanar a l’Ajuntament que tornin l’hort. Els portaveus d’Increïble Comestible, molt emprenyats, deien que “També ens volen perdre l’espai públic. També ens volen prendre les nostres petites iniciatives de barri, les nostres maneres de crear vincles i relacions veïnals, tot allò que se surt de com ells entenen que ha de ser la vida, la ciutat que governen. Però estan perdent la credibilitat, l’autoritat i la legitimitat, i aquest acte vandàlic contra un hort nostre, del barri, del poble, no es quedarà en no res”.Finalment, gràcies a la força del poble, el col·lectiu va poder reunir-se amb Víctor Francos i aquest va tenir que fer un pas enrere.

Comparteix: