Part del deute de Cerdanyola és il·legítim

Cerdanyola, que a 31 de desembre de 2013 presentava un deute de més de 90 milions d’euros (separats entre Ajuntament i Consorci del Centre Direccional), podria declarar part del seu deute il·legítim.

ajuntamentLa Constitució espanyola, arran de la reforma exprés pactada pel PP i el PSOE i aprovada, també, amb el suport de CiU l’agost de 2011, estableix que el pagament del deute públic ha de ser prioritari per als Ajuntaments, per davant de qualsevol altra despesa. El Govern de la Generalitat, que va donar suport a aquesta reforma de la Constitució, insisteix que no hi ha alternativa perquè així ho fixa la llei.

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) considera que aquesta imposició, el pagament del deute abans que la inversió social, és una decisió política basada en la premissa de no rebaixar els privilegis de les classes dominants. La PACD defensa que es faci una auditoria a través d’un procés “obert, participatiu i integrat en d’altres lluites socials” per poder decidir “democràticament i sobiranament” què fer amb el deute, sense ingerència dels mercats financers ni de la troica formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Part del deute de l’Ajuntament de Cerdanyola (que superava els 90 milions d’euros el 31 de desembre de 2013) és “il·legítim” i, per tant, “no s’ha de pagar”. Segons la PACD, el deute il·legítim és “aquell contret per un govern que no ha destinat els recursos generats per al benefici de la població; aquell que ha propiciat violacions dels drets humans, impactes sobre el medi ambient, o aquell deute derivat d’una política fiscal regressiva o permissiva amb el frau fiscal que redueix els ingressos de l’Estat”. Font (modificada): LaDirecta

 

Comparteix: