La UAB homenatja el cantautor Paco Ibáñez

La UAB homenatja demà al cantautor Paco Ibañez per la seva tasca com a divulgador del patrimoni literari hispànic. El cantautor participarà al homenatge interpretant alguns dels seus temes.

Imatge: jornadadiaria.com

Imatge: jornadadiaria.com

Demà 15 d’octubre, la UAB acull un acte de reconeixement a la tasca divulgadora del patrimoni literari hispànic per part del cantautor Paco Ibáñez, que interpretarà alguns dels seus temes. Aquesta trobada està organitzada per l’Arxiu Occità (Institut d’Estudis Medievals), la Càtedra José Agustín Goytisolo, Cultura en Viu, el Centre de Recursos Pedagògics del Prat de Llobregat i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

La jornada es dividirà en dues parts. A les 9 h, la Sala Cinema de la UAB (Plaça Cívica) acollirà una sessió en què es parlarà d’un projecte dut a terme a escoles i instituts d’El Prat de Llobregat. Els alumnes d’aquests centres van realitzar  materials didàctics a partir de les cançons d’Ibáñez durant el curs 2013-2014 amb l’objectiu de prendre contacte amb el patrimoni literari hispànic, en les seves diferents llengües, mitjançant la música i l’expressió oral. Aquest projecte ha estat dirigit per Antoni Rossell, professor del Departament de Filologia Francesa i Romànica de la UAB. Rossell i la vicerectora d’Estudiants i Cooperació de la UAB, Sílvia Carrasco, presentaran la jornada.

A continuació, a les 11 h, la Sala Teatre de la UAB, també a la Plaça Cívica, serà l’escenari d’un acte acadèmic que serà presentat pel rector de la UAB, Ferran Sancho, i el director de l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB, José Enrique Ruíz Domènec. La sessio s’obrirà amb la interpretació de Palabras para Julia, poema de José Agustín Goytisolo musicat per Ibáñez, per part del Cor de la UAB. Antoni Rossell oferirà la ponència “La poesia i la música en Paco Ibáñez”. I, finalment, a les 13 h, el cantautor interpretarà alguns dels seus temes per tancar la jornada.

Adaptacions de clàssics i de contemporanis

Francisco Ibáñez Gorostidi (València, 1934) va exiliar-se a França amb la seva família després de la Guerra Civil degut a la militància política del seu pare. El seu propi compromís polític el va dur a seguir exiliant-se a França durant diferents períodes de la dictadura franquista, a més de patir la censura de les seves cançons al territori espanyol.

Instal·lat a París, als anys cinquanta es nodreix dels referents de la música de Georges Brassens, Atahualpa Yupanqui i Léo Ferré, a més del moviment existencialista. El 1964, realitza la seva primera gravació de poemes de Luis de Góngora i Federico García Lorca. Des d’aleshores, ha dedicat la seva carrera a musicar poemes d’autors espanyols i hispanoamericans clàssics i contemporanis: de Quevedo a a Blas de Otero, de Jorge Manrique a Gabriel Celaya, de Miguel Hernández a Nicolás Guillén… A Barcelona, a més, va establir una estreta col·laboració amb el poeta José Agustín Goytisolo.

Ibáñez ha estat distingit en dues ocasions la Medalla de l’Ordre de les Arts i les Lletres que atorga el govern francès i totes dues vegades l’ha rebutjada, com altres distincions que li han estat atorgades al llarg de la seva carrera.

Programa

09.00 h Sala Cinema de la UAB, la Plaça Cívica.

-Presentació de la Jornada a càrrec de
la Dra. Sílvia Carrasco, Vicerectora d’Estudiants i Cooperació de la UAB,
i del Dr. Antoni Rossell, Coordinador de l’Arxiu Occità
(Institut d’Estudis Medievals-UAB).

-Presentació Sr. Eduard Cirera (Cap de la Secció de Serveis Educatius i
Formació Permanent Serveis Territorials al Baix Llobregat)

-Ponència: Les cançons de Paco Ibáñez com a materials didàctics per l’ensenyament de les llengües i les literatures hispàniques, a càrrec de la Prof. Susanna Rafart
(Centre de Recursos Pedagògic del Prat del Llobregat).
Intervenció de la Prof. María Elena García López
(Profesora del INS Júlia Minguell de Badalona).

-Presentació del portal ARC (Aplicació dels Recursos Didàctics del Departament d’Ensenyament), Sra. Roser Martínez

-Experiències didàctiques escoles i instituts del Prat de Llobregat:
Marta Pons i Gemma Bello,Mercedes Lorenzo i M. José Quero,
Montse Cumellas, Alba Sabaté, Alfonso Alegre.

11.00 h Acte Acadèmic a la Sala Teatre de la UAB, Plaça Cívica.

- Obertura de l’acte a càrrec del Cor de la UAB interpretant
Palabras para Julia
de José A. Goytisolo, amb música de Paco Ibáñez

- Inauguració de l’acte acadèmic a càrrec de:

Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dr. Ferran Sancho Pifarré

Dr. José Enrique Ruiz Doménec, Director de l’Institut d’Estudis Medievals (UAB)

Ponència: -La poesia i la música en Paco Ibáñez,
a càrrec del Dr. Antoni Rossell
(Arxiu Occità, IEM de la UAB)

13.00 h Intervenció de Paco Ibáñez

Font: uab.cat

Comparteix: