La Federació Catalana de Handbol a la vora de l’abisme

Una gestió molt qüestionable dels dirigents de la FCH deixen a la Federació a la vora de l’abisme: actualment pot estar vivint el seu últim mes abans de l’extinció.

pem_guiera

Imatge: cerdanyolacrida

El handbol català està a punt de desaparèixer. Han sigut molts anys on, dins de la legalitat, els seus dirigents s’han posat sous astronòmics que han anat pagant tant els usuaris (amb preus abusius), com tots els ciutadans. Ara el president de la FCH demana clemència i pretén que, bé l’Ajuntament de Cerdanyola, bé la Generalitat, li facin un favor.

La Federació Catalana de Handbol menteix

En un comunitat emès per la Federació Catalana de Handbol l’1 d’octubre, diu “Aviat farà quatre anys que la FCH va posar sobre la taula de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallés l’absoluta inviabilitat de la concessió del PEM Guiera”. Des de que l’Ajuntament de Cerdanyola gestiona les instal·lacions de Guiera, els números han estat positius (superàvit de 74.000 euros en dos mesos) i, a més a més, s’han pogut pagar totes les factures d’aigua i llum que es devien abans de la intervenció. És a dir, quan la FCH pagui aquestes factures a l’Ajuntament, el benefici de l’explotació serà encara major. El que sí que era inviable eren els sous dels directius, conseqüència de l’estat actual de la FCH.

Beneficis i pèrdues

La FCH “s’encarregarà” dels beneficis i les pèrdues que es puguin tenir durant la gestió de l’Ajuntament. És a dir, si al finalitzar aquesta gestió municipal, el compte surt positiu (fins ara hi ha un superàvit de 74.000 euros), serà la FCH (i no l’Ajuntament) qui es benefici d’aquests diners. En quant a les pèrdues, en teoria, també hauria de ser la FCH de Handbol qui les assumeixi però, com que ara mateix es mostra incapaç de pagar, aquestes pèrdues, segurament, les assumiria l’Ajuntament. És a dir, un nou exemple del que passa quan una empresa es privatitza: si hi ha guanys, guanya l’empresa; si hi ha pèrdues, perd l’Ajuntament.

La negativa dels bancs

L’ICF (Institut Català de Finançes) i Bankia no han prestat conformitat a la proposta d’acord de l’Ajuntament de Cerdanyola acceptada per la FCH on, els primers pagarien 2,4 milions d’euros a canvi de recuperar les instal·lacions.

Al juliol, la Federació i l’Ajuntament de Cerdanyola van assolir un acord per resoldre el contracte de concessió al pavelló de Guiera, com a seu de l’handbol català. El pacte consistia que Cerdanyola assumia la propietat total del pavelló i el deute de 3 milions amb els bancs. Quan semblava tancat aquest acord, el ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va proposar una nova oferta que va sorprendre a les altres parts, especialment als bancs. El Ple de Cerdanyola va proposar assumir 2.360.000 de deute, eliminant el valor de reversió (uns 460.000 euros) que corresponia a la Federació. Malgrat això, la FCH ho va acceptar, però els bancs es van negar al canvi de condicions.

Els plors de la FCH

Ara els dirigents de la FCH ploren a l’Ajuntament i a la Generalitat demanant clemència i alguna cosa més per salvar la Federació, dient que aquesta té una llarga història de 73 anys i és un gran ens que alberga a més de 12.000 participants, molts d’ells de Cerdanyola del Vallès. El que no diuen els dirigents de la FCH és que durant anys han dilapidat en sous astromòmics tots els ingressos que generava el Parc Esportiu Municipal Guiera.

Ha pujat el nombre d’abonats

Des de que l’Ajuntament gestiona el PEM Guiera el nombre d’abonats a tornat a pujar. Aquest augment no es deu a cap modificació de les tarifes, sinó que, molt possiblement, es degui a que en els mesos de setembre (tornada de vacances), gener (principis d’any) i maig (“operació estiu”), sempre augmenta el nombre d’usuaris dels gimnasos.

Comparteix: