La moció aprovada sobre el control de la qualitat de l’aire no es complirà

El passat mes de febrer el ple va aprovar per unanimitat una moció referent a la qualitat de l’aire en Cerdanyola. En ella, el Govern es comprometia a que, en un període màxim de tres mesos, tindriem un full de ruta per aconseguir un sistema sostenible per al control de la qualitat de l’aire al nostre municipi.

no2Avui, vuit mesos després, encara no tenim el full de ruta. Ni el tindrem. El govern continua en estat de paràlisi i, a més a més, els seus mitjans de comunicació continuen amagant el document de l’anàlisi que deia que l’aire de Cerdanyola conté partícules de PM10 i PM2,5 en nivells superiors als recomanats per la salut.

L’única feina tancada que s’ha fet en aquest vuit mesos és el control de les activitats dels grups I i II de la ciutat i poblacions veïnes sotmeses a control per la ECA. En canvi, queden molts altres aspectes que s’han quedat en l’aire:

  • Estudi meteorològic zonal per poder prevenir la contaminació atmosfèrica.

  • Mapa d’impacte.

  • Concentració de compostos orgànics volàtils (COV) en l’aire.

Per analitzar aquests tres punts anteriors s’ha demanat un pressupost dels estudis al Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, amb els següents imports:

  • Anàlisi meteorològic i desenvolupament dels mapes de predicció d’impactes: 4.420 euros + IVA.

  • Determinació dels nivells d’emissió de COVs en 5 punts del municipi: 25,300 euros + IVA.

Els imports del conjunt dels estudis de determinació d’emissió de COVs superen els màxims que la llei de contractes permeten per a fer una adjudicació directa, raó per la que no s’han pogut encarregar directament a LCMA-UPC i s’haurà de cercar altres pressupostos amb altres laboratoris. En canvi, l’estudi meteorològic està pendent de contractació amb la UPC.

  • Disseny d’un programa de control específic per Cerdanyola dirigit a partícules i possibles compostos que puguin incidir negativament en la salut dels ciutadans.

Aquest disseny no s’ha fet perquè requereix prèviament fer una diagnosi, cosa que suposa temps (personal) i diners que el departament de medi ambient no disposa.

A més a més, en febrer el Govern es comprometia a crear una comissió de seguiment mixta entre el consell de medi ambient, el consell de mobilitat i el consell de salut per fer un seguiment permanent de la qualitat de l’aire al municipi. A dia d’avui, aquesta comissió no s’ha convocat. Això si, està previst fer un consell de Medi Ambient aquest mes d’octubre on, suposadament, es tancarà data per la comissió mixta.

Situació del departament de Medi Ambient

Pressupost incompatible amb la moció: el pressupost del departament de medi ambient de 2014 va patir retallades i no es va consignar una partida per a fer l’estudi que va aprovar el ple. És a dir, el Govern de Cerdanyola va votar favorablement la moció (per tenir-la llista en maig de 2014), sabent que no hi havia diners per complir-la.

Retallades de personal: a començament de mandat, la plantilla de medi ambient estava composta per cinc persones. Ara només queden dues. Amb aquesta retallada de personal es fa impossible apostar per una ciutat medioambientalment sostenible.

Comparteix: