Avui el Sincrotró Alba celebra la Nit Europea de les investigadores

Avui el Sincrotró Alba celebra la Nit Europea de les Invesigadores en una jornada plena de xerrades i activitats.

ALBA_04.jpg.crop_displayLa Nit de la Recerca és un projecte finançat per el programa HORIZON2020 en el què cada any investigadors de més d’un centenar de ciutats europees dediquen una nit a la Divulgació de la Ciència. L’objectiu és presentar al ciutadà una visió més propera de la Ciència i dels investigadors. A Cerdanyola les investigadores portaran a terme experiments, tallers, demostracions i tot tipus d’activitats relacionades amb els seus camps de treball, tractant d’implicar al públic.

  • 9:15-19:45 h – “Descobrint nous fàrmacs amb la llum de sincrotró” – Daniel Fullà / Jordi Juanhuix / XALOC. Investigadors de la línia de cristal·lografia de proteïnes explicaran la utilitat del sincrotró en el desenvolupament de nous fàrmacs, utilitzant exemples i imatges 3D.
  • 20:00-20:30 h – “Com podem utilitzar la llum sincrotró per analitzar objectes històrics o artístics?” – Salvador Ferrer / Nati Salvadó / CLAESS. Els materials de patrimoni històric són tan delicats que de vegades és difícil obtenir informació sense danyar-los. No obstant això, les tècniques de llum sincrotró han fet possible conèixer la tècnica del sfumato utilitzada per Leonardo da Vinci in La Gioconda o els quadres amagats de Van sota altres de les seves creacions. Els investigadors del Sincrotró ALBA mostraran exemples de com la llum sincrotró pot ajudar en la comprensió i restauració de materials del patrimoni cultural.
  • 20:45-21:15 h – “Electrons que mai moren” – Montse Pont / Pep Campmany / ACCELERATORS. Per produir llum sincrotró a ALBA, accelerem electrons i els mantenim corrent dins de l’anell d’emmagatzematge. Aquesta xerrada oferirà informació sobre el procés de generació de la llum sincrotró i les seves característiques peculiars.
  • 21:30-22:00 h “Viatge al centre de la Terra” – Inma Peral / Catalin Popescu / Salvador Ferrer. Investigadors del Sincrotró ALBA explicaran com estudiar les propietats dels materials de l’interior de Terra amb tècniques de llum sincrotró, mitjançant l’ús d’exemples i imatges d’experiments.
Comparteix: