Un brot de legionel·la detectat a Ripollet causa la mort de tres persones

La Generalitat ha detectat un brot de legionel·la a Ripollet que ha afectat a cinc persones, de las quals tres -d’edat avançada i amb patologies prèvies- han mort, una està ingressada i la darrera ja ha estat donada d’alta.

237494-ripollet-fuenteEs tracta d’una situació que “se solapa” en el temps amb el primer brot detectat a Sabadell, que ha afectat a 34 persones, de las quals han mort quatre. Ho ha anunciat aquest dimarts 23, en roda de premsa, el secretari de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, acompanyat de l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo i de la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública, Mireia Jané.

Tot i que fa una setmana no s’han produït cap nou cas a Ripollet, s’ha activat un protocol preventiu, mentre s’investiga el focus d’aquest segon brot. Segons recull La Vanguardia, el secretari de l’Agència de Salut Pública, Antoni Mateu, ha manifestat que no s’ha informat abans de l’existència d’aquest segon brot perquè ha costat molt relacionar les dades, ja que els afectats de Ripollet van acudir a diferents hospitals (Barcelona, Calella, Sant Cugat i Sabadell).

Informació sobre la legionel·losi
Segons informa l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria que s’associa habitualment a casos o brots relacionats amb torres de refrigeració, aigua calenta sanitària, banyeres d’hidromassatge, fonts ornamentals, etc. Legionella és un bacteri ambiental que es troba habitualment en les aigües superficials de llacs, rius, estanys, etc. Des d’aquests reservoris naturals, aquest bacteri pot colonitzar els sistemes d’abastament dels nuclis urbans i, a través de la xarxa de distribució de l’aigua, es pot incorporar als sistemes d’aigua sanitària (freda o calenta) o altres sistemes que requereixen aigua per funcionar, com torres de refrigeració, fonts ornamentals, banyeres d’hidromassatge, condensadors evaporatius, etc., on pot trobar unes condicions favorables per multiplicar-se i propagar-se. L’APSCAT du a terme actuacions de prevenció de la legionel·losi i de control sanitari oficial en les instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la de Catalunya. També supervisa l’autocontrol implementat pels titulars d’aquestes instal·lacions i el control de l’aigua d’aquestes instal·lacions. Dins de les actuacions de prevenció, l’ASPCAT ha elaborat un material divulgatiu adreçat als responsables de les instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la.

Font: Ajuntament de Ripollet

Comparteix: