Cerdanyola s’oposa a la MAT

Al ple de dijous es va aprovar una moció, amb l’abstenció del PP, que s’oposava al pas de la línea MAT (Molt Alta Tensió) per Collserola.

La línia de Molt Alta Tensió projectada és innecessària, perillosa per a la salut i el medi ambient i ruïnosa econòmicament. La justificació inicial de la MAT es trobava en la necessitat d’augmentar la interconnexió entre xarxes estatals i en el fet que l’estat espanyol era importador d’energia elèctrica provinent de França. Aquesta era la situació fa més d’una dècada però en l’actualitat a l’estat espanyol hi ha una capacitat de generació instal·lada de 108 Gigawatts per a un consum mitjà de 32 i un consum màxim de 45 assolit abans de la crisi. Es dona la situació de que hi ha plantes de generació elèctrica que s’han construït i no han arribat a entrar en marxa mai per manca de demanda. Avui dia l’estat espanyol exporta energia elèctrica a França, Portugal i Marroc, la MAT ha esdevingut innecessària.

La MAT i d’altres infraestructures similars basades en la generació a gran escala en base a combustibles fòssils i en l’augment del consum són polítiques contraries al canvi de model energètic proposat per la UE i els objectius per al 2020 que passen per reduccions del consum, per la generació a partir de renovables i criteris de proximitat. Construir la MAT aniria contra els criteris de política energètica de la UE.

Instal·lacions del tipus de la MAT són inútils per a la integració de fonts de generació locals perquè requereixen d’una aportació contínua molt gran d’energia i un problema a qualsevol punt de la línia s’estén ràpidament a tots. Des del punt de vista de la seguretat del subministrament és millor tenir xarxes i sub-xarxes de menys importància ben interconnectades. Els ciutadans paguem inversions mal fetes i innecessàries com la MAT que només beneficien a les empreses que s’encarreguen de fer-les i a l’oligopoli elèctric que ens repercuteix el preu sense assumir mai les pèrdues d’una mala planificació augmentant-nos les tarifes.

Les línies de tensió tan alta (el doble de les de més tensió habituals) tenen efectes negatius per la salut humana. El fet que les línies, en alguns punts, estiguessin a prop de nuclis habitats com Canaletes resultaria en una afectació a la salut humana donat que les emissions de radicació de baixa freqüència que produeixen aquestes línies estan associades a determinats tipus de càncers com: leucèmia infantil o càncer cerebral en adults.

La MAT tindria, a més un impacte ambiental i paisatgístic molt important arreu del territori en tant que les línies de molt alta tensió passarien per boscos que caldria tallar en desenes de metres per evitar incendis.

En conclusió, la MAT només té sentit per als interessos econòmics creats al voltant de la seva construcció que es va planificar erròniament, en una altra època, amb tendències econòmiques molt diferents i expectatives irreals i, si s’arriba a construir serà una més de tantes infraestructures que no es faran servir mai o tindrà un us molt marginal.

Comparteix: