No avançaran les eleccions generals

Fer pronòstics tant contundents com el del títol d’aquest article és una mica arriscat, sobretot quan es tracta de política espanyola, però hi ha molts elements d’anàlisi que fan creure que Rajoy, i amb ell tot el PP, no només no volen anticipar la convocatòria electoral sinó que, ben al contrari, tenen molt interès a prolongar la legislatura tot el que puguin.

Les raons són ben clares, tenen majoria absoluta i una oposició fraccionada i desprestigiada i aquest és el terreny abonat per enllestir la feina que ja fa temps han començat: acabar amb allò que en els anys de la transició en dèiem “un estat social i democràtic de dret”, del qual hores d’ara ja en queda ben poc. Els mesos que falten per acabar la legislatura seran suficients per fer el que encara tenen pendent.

La vessant social ja la tenen enllestida amb les retallades, i amb la democràcia fan servir el corró sempre que els convé. No respecten res, ni tant sols els aliats més fidels que sempre han tingut. Presenten vint-i-nou lleis de cop per reformar-les totes sense escoltar a ningú. Tot plegat és una prova de la seva prepotència, mai no han volgut entendre que tenir majoria absoluta no justifica saltar-se totes les altres forces polítiques i socials i tirar pel dret. Han canviat les regles del joc de les lleis laborals tornant-les a situacions pròpies dels anys cinquanta sense negociar-les amb les Centrals Sindicals. Fan servir l’ “ordeno i mando” com sempre .
I pel que fa al dret, es van carregar ja fa temps la divisió de poders auxiliats pel socialistes, i van aplicar la doctrina Parot quan tothom sap que el dret no té caràcter retroactiu, o com ara convertir els fiscals en substituts dels jutges honrats. Tot plegat ja és de l’alçada d’un campanar.

Però està clar que ho porten en el seu ADN, o dit d’altre manera de “ raza le viene al galgo”. No és gens fàcil haver fet l’aprenentatge polític amb el Movimiento i reciclar-se de sobte, sobretot si no es tenen conviccions democràtiques. Si fossin lliberals o cristianodemòcrates seria un pèl diferent, però són pitjors.

Per tant, no hi haurà eleccions anticipades. Ara ens queda veure com resoldran el contenciós que tenen amb Catalunya i els catalans. Ells solets s’han tancat totes les portes i les possibles solucions. Van creure que podrien tractar-nos com si fóssim un més de la colla, van utilitzar l’engany, el ribot, el tribunal constitucional, el poder executiu, el legislatiu, ect., per anar a la contra. Perquè el que volen en realitat no és tan sols evitar que siguem independents sinó que la nostra Generalitat sigui una simple descentralització administrativa, governada per ells i els seus còmplices anticatalanistes i antidemocràtics. I aquells infeliços que ens volen fer creure que es poden repartir les culpes per igual entre Catalunya i Espanya que s’ho facin mirar, perquè aquests que manen a Espanya no canviaran mai.

Josep Font.

Comparteix: