Els MOOC de la UAB assoleixen més de 138.000 inscrits d’arreu del món

Els cursos oberts en línia de la UAB o MOOC (massive online open courses) que ofereix la UAB a la plataforma Coursera han obtingut en conjunt un gran èxit durant el primer any d’aquesta experiència. S’hi han inscrit 138.135 persones d’arreu del món als set cursos oberts fins ara. Properament, s’obrirà la inscripció a un de nou i a la segona edició dels dos primers que es van impartir a principis del curs 2013-2014. L’aposta pels MOOC contribueix a projectar internacionalment la UAB, a experimentar noves formes d’ensenyament, a atendre sectors específics d’estudiants amb més facilitat i a posar la qualitat universitària al servei de la difusió social de la ciència i la cultura.

mocEls quatre cursos ja impartits han rebut una gran acceptació: el curs “Pre-Calculus” va assolir els 26.276 inscrits; el curs “Egiptologia (Egyptololy)”, va arribar als 31.078; el curs “Digital systems – sistemas digitales: de las puertas lógicas al procesador”, en va tenir 21.933; i el curs “Corrección y estilo en español” va ser el que més seguiment va tenir, amb 38.796 persones inscrites. D’aquests quatre, els cursos sobre càlcul i egiptologia ja han obert la inscripció a la segona edició, que començarà els mesos de setembre i octubre.

En aquests moments, s’estan impartint els cursos “The Olympic Games and the Media”, amb 6.490 inscrits, i “Representacions culturals de les sexualitats”, amb 10.728. I, properament, s’oferirà el nou curs “English for Teaching Purposes”.

Els MOOC de la UAB tenen durades d’entre quatre i nou setmanes. S’imparteixen íntegrament en castellà excepte el curs sobre jocs olímpics i mitjans (en anglès) i el curs sobre sistemes digitals (que combina castellà i anglès). Tots els cursos han rebut la inscripció de persones de procedència molt diversa, fins a 180 països diferents. Destaca especialment el volum de persones inscrites d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i Estats Units, entre d’altres.

Val a dir que no tots els inscrits segueixen finalment els cursos: les persones que han realitzat total o parcialment els MOOC són més de 79.000. En acabar els cursos, s’obté gratuïtament un certificat Coursera que pot ser “normal” o “amb distinció” en funció del resultat obtingut. Hi ha també l’opció de pagar una quota per obtenir un certificat expedit per la UAB que està sotmès a la “Signature track”, una prova d’identificació que garanteix que s’atorga el títol a l’alumne que ho ha sol·licitat.

Els títols no són convalidables a les titulacions reglades de la UAB però s’ha pogut aprofitar els continguts dels MOOC (vídeos, documentació i exercicis on-line) per complementar la formació oferta a assignatures de grau. Concretament, a l’assignatura “Fonaments de computadors” del Grau d’Enginyeria Informàtica, s’han utilitzat continguts del MOOC sobre sistemes digitals, tot obtenint una millora dels resultats acadèmics respecte els cursos anteriors.

A més, la UAB fa un balanç molt positiu de la seva participació a Coursera per l’oportunitat que representa pel que fa a la internacionalització. D’una banda, obre noves vies de col·laboració amb professorat d’universitats d’arreu del món a través de l’espai Coursera Community i de les conferències anuals que organitza la plataforma.

De l’altra, obre també la possibilitat d’arribar a estudiants de qualsevol país, tot enfocant l’oferta de cursos a mercats específics com ara Iberoamèrica, o els estudiants de la tercera edat, etc. Els MOOC permeten aprofundir en una oferta enfocada al “Life-Long-Learning” i que el conjunt de la societat es pugui beneficiar de la qualitat acadèmica de la UAB, contribuint així a la difusió de la ciència i la cultura.

La UAB ha estat pionera en la implementació de MOOC a Espanya: és l’única universitat que participa a Coursera, principal plataforma de MOOC a nivell mundial, i només la Universidad Carlos III està en una altra de les grans plataformes internacionals (EdX).

Més informació:

https://www.coursera.org/uab

Comparteix: