El Projecte de la línea de Molt Alta Tensió (MAT) passa per Cerdanyola

El projecte per construir aquesta innecessària “autopista elèctrica” ​​perjudicarà directament a Cerdanyola.

Cartel_MAT

Imatge: autopistaelectricano.blogspot.com

Red Eléctrica de España, l’empresa privada que ha obtingut uns beneficis de 287 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, és la principal promotora del corredor de Molt Alta Tensió (MAT), que trinxa el territori des de la frontera francesa fins a Algeciras, destrossa per sempre els paisatges, amenaça la nostra salut, els ecosistemes, les economies locals i imposa un model energètic obsolet i altament contaminant.

Això sí, reporta suculents beneficis per al lobi elèctric i els seus inversors sense escrúpols.

Amb publicitat enganyosa i amb el suport dels governs, ens van vendre que sense la MAT patiríem apagades constants, que no tindríem llum ni per als quiròfans dels hospitals, que seria imprescindible per al funcionament del TGV (Tren de Gran Velocitat) i que per totes aquestes raons el projecte era susceptible de ser declarat“d’utilitat pública”. 

Però la realitat és que aquests arguments han quedat en no-res, ja que la demanda elèctrica ha caigut en picat a causa de la crisi, el perill d’apagades té l’origen en la falta d’inversió en la xarxa de distribució elèctrica i no pas en la necessitat d’una nova línia de transport de Molt Alta Tensió, el TGV ja funciona amb una línia de 132 kV… Aquesta caríssima infraestructura només servirà per fer circular excedents d’energia, o sigui, per augmentar encara més els beneficis de les grans empreses energètiques a costa del deteriorament i la sostenibilitat dels territoris.10874218835_ec2195df0e_c

Aleshores, per a què volem la MAT? Estem pagant una autopista innecessària per la qual no ens deixaran circular? El preu que s’ha de pagar és molt alt (a part de la pujada del rebut de la llum), s’ha de tenir en compte:

-Risc, provat científicament, per a la salut de les persones i els éssers vius, ja que el traçat no respecta les distàncies reglamentàries de seguretat amb els habitatges (400m), i passa a  menys de 50 metres d’algunes cases. Estudis científics relacionen la leucèmia, el càncer i altres malalties amb els camps electromagnètics generats per aquestes línies, a banda de relacionar-los directament amb les cefalees, insomni, vòmits, pèrdua d’oïda….

-Greus danys ambientals, patrimonials i d’impacte visual (corredor amb tres línies paral·leles, de torres de més de 50 m d’alçada, amb la desforestació que això comporta) en àrees on el turisme és una activitat econòmica que compensa la pèrdua dels usos tradicionals del bosc.

- Augment en el risc d’incendi en zones de gran interès natural, com ésel cas de la Serralada de Collserola.

Bombolla elèctrica

El sistema elèctric espanyol no és res més que una altra bombolla, com la immobiliària. Per tenir una idea de la magnitud d’aquesta, només cal dir que la potència instal.lada a finals de 2011 éren 103.000 MW.

Per situar-nos, la demanda punta de potència durant el 2012 va ser de 43.010 MW, concretament el dia 13/2/12. Estem parlant d’un marge de reserva operatiu del 59%, i pujant. S’estima un valor de reserva òptim del 25%, (França 22%).

I tot això sense tenir en compte, tota la potència latent que hauria d’aportar l’autoconsum elèctric i que s’està bloquejant, aferrissadament (Real Decreto Autoconsumo), des del govern i el lobby elèctric.

Documental sobre la MAT

Enllaços d’interés:

Plataforma unitària contra l’autopista elèctrica Montsó-Isona
autopistaelectricano.blogspot.com

No a la MAT de la Selva
http://www.change.org/es/peticiones/goettingereu-paremos-la-mat-l%C3%ADnea-de-400-000-voltios

Comparteix: