Una trentena de detinguts per crear empreses fictícies

Durant el día d’ahir els Mossos d’Esquadra han fet 20 entrades i escorcolls en domicilis de diferents ciutats catalanes, entre les quals està Cerdanyola, per investigar la creació d’empreses ficticies per defraudar l’IVA.

Segons Europa Press, els Mossos d’Esquadra han fet 20 entrades i escorcolls en domicilis, de les quals 15 s’han realitzat a Catalunya, dos a Madrid, una a Guadalajara i una a Màlaga i una altra a Torremolinos. El director general de Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, ha explicat que a Catalunya les entrades i escorcolls s’han efectuat a Alella, Masnou, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Cerdanyola, Prat de Llobregat, Manresa, Solsona, Viladecans, Manresa i Terrassa.

Els detinguts suposadament van crear empreses pantalla gestionades per testaferros, que utilitzaven per defraudar la tributació de l’IVA: no abonaven aquest impost que el client final pagava i, quan Hisenda reclamava, comprovava que eren societats fantasma que han arribat a defraudar més de 12 milions d’euros a l’IVA. L’operació està sent feta pel grup d’investigació criminal d’Àrea Metropolitana Nord dels Mossos d’Esquadra en col·laboració amb la Policia Nacional i l’Agència Tributària.

El frau de les petites i mitjanes empreses suposa un 17,05% davant el (71,77%) de les grans empreses.

Fraude-fiscalA Catalunya es defrauda 16.000 milions d’euros anuals.

DAVID FERNÀNDEZ

El frau empresarial català multiplica sis cops les retallades de l’executiu neocon-vergent · Els noms dels 1.600 grans evasors, blindats i protegits pel mateix Estat defraudat · La nissaga Carulla, el pare d’Artur Mas, Carceller de DAMM SA, el futbolista Luis Enrique, l’empresari químic Bas Puig, el directiu de RBA Ricardo Rodrigo, l’arquitecte Alfredo Arribas, Alejandro Sanz o Emilio Botin, entre els defraudadors

Les dades hi són. El frau fiscal empresarial català, via paradisos fiscals, blanqueig de capitals i enginyeria comptable, sixtuplica les pitjors retallades antisocials aprovades pel Parlament de Catalunya des del final de la dictadura. Fonts sindicals eleven a 16.000 milions d’euros el frau fiscal català anual, davant els 2.700 milions d’euros de tisorada del primer pressupost d’Artur Mas. La xifra, en plena fal·lera electoral pel ‘pacte fiscal’, s’apropa al volum de l’espoli fiscal de l’Estat que acumularien les finances públiques catalanes, estimat en vora 20.000 milions d’euros per diversos estudis sobiranistes. Doble moral convergent: exigeixen nova fiscalitat portes enfora i encobreixen el frau fiscal dins de casa.

La comparativa mereix similar resultat en el cas de l’Estat espanyol. Les organitzacions professionals d’inspectors d’Hisenda xifren l’economia submergida en en 240.000 milions d’euros, ben bé 5 cops les retallades aprovades per Rodriguez Zapatero -50.000 milions- per al període 2010-2013. Aquesta realitat suposa un mínim d’un frau fiscal anual on es deixen d’ingressar ben bé 25.000 milons d’euros anuals. Segons GESTHA, organisme dels tècnics i inspectors d’Hisenda, només durant 2010 les grans fortunes i grans empreses espanyoles van evadir un mínim de 42.771 milions d’euros, la petita i mitjana empresa hauria defraudat 16.261 milions, mentre el frau de particulars es limitaria a 1.543 milions d’euros. L’altra gran bossa de frau, el frau laboral amb la Seguretat Social vinculat a l’economia submergida, ascendiria a 30.000 milions d’euros.

El frau no és pas nou, sinó cronificat: GESTHA denuncia “que s’està perdent la batalla contra el frau fiscal amb una estratègia clarament equivocada”, amb una legislació laxa i una política governamental que fa anys que posa la lupa “sobre les rendes del treball, dels autònoms i de les microempreses en comptes de perseguir les grans bosses de frau” alenades per les grans fortunes i les grans empreses, principals responsables d’un frau massiu del qual hi ha símptomes rellevants. Segons dades oficials, a l’Estat espanyol hi ha 3.299 persones que disposen d’un patrimoni superior als 10 milions d’euros. Només 729 persones van declarar tenir un patrimoni superior a aquella xifra.

Comparteix: