Referendum Real Ja

Dilluns passat dia 2 de juny, Joan Carles I de Borbó, el cap de l’Estat Estañol, davant la sorpresa de tot el país i de forma inesperada, va presentar la seva carta d’abdicació al president del govern Mariano Rajoy en favor del seu fill Felip per que sigui coronat com a rei d’Espanya, amb el nom de Felip VI, un procés que tindrà lloc durant les properes setmanes.

REFERENDUM_REAL_YAPerquè la successió es faci efectiva, el Congrés i el Senat han d’aprovar una llei orgànica que articuli tot el procés. El Partit Popular i el Partit Socialista Obrer Espanyol ja han avançat que tenen intenció de recolzar a la Corona i que treballaran per aprovar una llei que garanteixi la coronació de Felip de Borbó i la sortida de Joan Carles I sense comptar amb la ciutadania.

En un context de crisi social, política i econòmica, i en el qual la institució monàrquica ha perdut suport popular (3,71 punts segons el CIS), els dos partits majoritaris han optat per continuar com si res passés i sense tenir en compte les àmplies demandes de canvi d’un sector molt important de la població del país. A això se li afegeix el progressiu descrèdit i desprestigi d’aquests partits, vist no només en les enquestes, sinó també en les passades eleccions al Parlament Europeu celebrades el 25 de maig, en què PP i PSOE van obtenir menys del 50% del total de els vots i tots dos van perdre un terç dels seus votants.

Això és un senyal que una bona part de la societat està demandant un canvi i que aquestes necessitats no s’estan veient correspostes per part de les institucions i els principals grups polítics del país. Molts clamen des de fa ja diversos anys pel dret a la participació política. Democràcia no és votar cada quatre anys. S’ha d’anar més enllà de les urnes, decidir sobre totes aquelles qüestions fonamentals, com són el model d’organització de l’Estat o l’elecció democràtica de la Prefectura de Govern.

Totes les persones interessades en participar en el Referendum Real Ja han de votar aquí.

Comparteix: