La ineficiència del carril bus-VAO

Segons dades de la Generalitat, el servei de bus exprés que connecta el Vallès amb Barcelona ha tingut, durant el 2013, una demanda d’1.742.614 passatgers però, que hi ha al darrera?

Territori.scot.cat

Territori.scot.cat

El bus exprés es va presentar a la inauguració del carril bus – VAO amb la intenció de reduir el temps de trajecte i augmentar la freqüència de pas. Malgrat tot, no està complint les expectatives i el nombre de passatgers que l’utilitzen és molt menor del que s’esperava.

Tarifes excessives

Les tarifes del servei bus exprés són les mateixes que les del servei normal. Aquestes tarifes han anat augmentant en els últims deu anys un 71% sent, les més beneficiades, les empreses privades que es lucren dels serveis públics, en especial, TMB. Aquest escandalós augment converteix el transport públic en un luxe que no tots els usuaris es poden permetre.

L’opacitat de l’empresa TMB

L’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), encarregada de gestionar el servei d’autobusos (i de metro), té unes comptes opacs. Malgrat treballar amb diners públics, aquesta no publica els seus pressupostos ni el sou dels 603 directius. Crida l’atenció que dins d’aquests 603 directius hi ha nombrosos excàrrecs públics de PSC i CiU. És a dir, TMB és una altra empresa” amb porta giratòria”.

L’estafa del carril bus – VAO

El carril bus-VAO, que es va estrenar a la tardor de 2012, està sent un autèntic fracàs que no compleix els tres principals objectius per als quals va ser construït:

  • Promoure el transport públic.
  • Incentivar l’ús compartit de vehicles.
  • Descongestionar la C – 58.

Tal va ser el fracàs que els gestors van haver de reduir de 3 a 2 el nombre mínim d’ocupants d’un vehicle per poder utilitzar-lo. Però ni tan sols aquesta mesura ha servit per fer útil l’obra.

Finalment aquesta obra faraònica s’ha convertit en el que la majoria de la ciutadania sabia: en una altra inversió pública que, a més de cara (81 milions d’euros), és inútil. El Carril bus-VAO es suma així a la llarga llista d’obres públiques i innecessàries realitzades durant el període de “bonança econòmica” a les administracions.
Comparteix: