[Vídeo] Centre Direccional de Cerdanyola. Model a seguir?

Dos estudiants de periodisme de la UAB i locutors del programa Punt i a part de Ràdio Floresta, Jordi Pascual i Miquel Margalef, han realitzat un vídeo-reportatge sobre el Centre Direccional de Cerdanyola. Avui Sant Cugat Inform@, que ha col·laborat en l’edició del treball, presenta el film en exclusiva.

A la gravació es pretén mostrar la realitat del Centre Direccional a través de l’anàlisi de diferents punts estratègics: la gestió i les adjudicacions, el Pla Director Urbanístic, l’entorn i el model de ciutat i projecte de futur. A partir de les diferents opinions que els entrevistats vessen es vol fomentar el debat i despertar interès per un tema cabal de l’actualitat de tot el Vallès.

Com a impulsors del Centre Direccional hi participen Francisco Ortiz, tinent d’alcalde de Cerdanyola del Vallès, i Jaume Sanz, secretari del Consorci Urbanístic. A més, hi apareixen fragments de la roda de premsa en la qual es va presentar el PDU amb Carme Carmona, alcaldessa de Cerdanyola; Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat; i Damià Calvet, director de l’Incasòl.

A l’altra banda, hi participen Rosa Guallar de l’associació Cerdanyola sense abocadors; Jordi Haro de l’agrupació Salvem Cerdanyola; i Xavier Padilla i Jose Villacañas de la PAH. Com a representants del comerç de Sant Cugat apareixen Julia López de la botiga Bobadas, Marc Martí del bar Noops i Ramon Rubio d’Autoservei Rubio.

Sanció a Puigfel

Puigfel SA és l’empresa gestora de l’abocador Elena situat just al costat del Sincrotró. Aquest dipòsit està sotmès al règim d’autorització ambiental i a dia d’avui s’està acabant de segellar i condicionar les sortides de gasos per a la seva clausura. Després d’aquesta, Puigfel podrà continuar gestionant l’abocador durant 30 anys en l’anomenat període de “post-clausura”.

Darrerament aquest abocador ha estat criticat per associacions contràries a la construcció del Centre Direccional perquè asseguren que hi ha perill d’esfondraments. Tal com indiquen els tècnics que visiten periòdicament l’abocador, és cert que hi ha subsidències al dipòsit, un fet habitual als abocadors recentment clausurats o en procés de ser-ho. Ara bé, segons tècnics consultats per aquest mitjà de l’abocador surten una gran quantitat de gasos, un fet no tant habitual.

De fet, l’octubre del 2013 l’Agència de Residus va obrir un expedient sancionador a Puigfel SA, tal com indica la pròpia Agència, per no desgassificar correctament l’abocador. També se l’acusa de no haver contribuït a rebaixar suficientment el nivell de lixiviats des de la finalització de l’explotació malgrat haver instal·lat una bomba per succionar-los. Aquesta sanció es suma, llavors, a la polèmica dels abocadors situats al Centre Direccional, també recollida al reportatge.

Comparteix: