España és un estat aconfessional i democràtic?

No crec que es pugui considerar que l’estat espanyol és aconfessional sinó que més aviat és un estat subordinat al clero. Vegis per exemple com malgrat la greu situació econòmica en que estem l’estat continua pagant el Concordat al Vaticà, així com un substanciós sou a personatges com el Sr. Rouco Varela, el qual exerceix de nou inquisidor i es permet el luxe no només de dirigir un funeral d’estat sinó també d’amenaçar-nos amb una altra guerra civil si no fem el que els convé a ell i a les classes dirigents, les quals continuen tenint com a norma l’ ”ordeno i mando”.

Mentre tenim 6 milions d’aturats, 2 milions de treballadores i treballadors que han hagut de marxar a buscar feina a l’estranger, i un 54% de joves que no en troben, per què hem de seguir mantenint a “santos barones” com el Sr. Rouco? un element que destil·la odi i rabia i que incita a la guerra civil. Només hi ha una explicació: la complicitat d’aquells que fa anys van perdre la dignitat i la vergonya.

Un funeral d’estat en un estat aconfessional mai comptaria amb la presencia d’un arquebisbe i menys la d’un “personatge” com en Rouco. Inicialment la família de Suarez havia demanat fer el funeral a Los Jeronimos i rebutjava aquest protocol, però els van dissuadir i pressionar per a que acceptessin fer-ho a La Almudena i amb en Rouco al capdavant.

Aquest cas no és un fet aïllat. Tenim en el nostra haver un seguit d’actes recents manifestament contraris a un estat democràtic. Cal que recordem que aquest Estat condecora i honora a criminals de guerra, subvenciona la Fundación Francisco Franco i el Valle de los Caidos, i mentre tant nega a les famílies dels herois de la República poder enterrar els seus pares i avis assassinats per lluitar contra el feixisme i defensar les llibertats, i impedeixen poder honorar-los amb una celebració digne.

Mai no he vist que Alemanya condecori els generals de Hitler, ni a Itàlia els de Mussolini, en canvi sí que ho veiem actualment a España. No només se’ls va donar la impunitat amb la Transició sinó que ara tenen majoria absoluta. Ser democràtic no és només votar cada quatre anys sinó que també és mantenir, vetllar i respectar els valors democràtics de manera permanent, en cada decisió i en cada acte.

Josep Font.

Comparteix: