Manifest de Treballadores dels Centres d’Atenció Primaria (CAPs)

Estem assistint a un desmantellament silenciós dels serveis sanitaris de la nostra ciutat.

mani_sanidad-3062En el que va d’any s’han reduït les següents places de personal en els CAPs :

• Al CAP de Serraparera 1 metge pediatre, 1 metge de família, 3 infermeres i 4 administratius. Un total de 9 treballadors.

• Al Cap de Canaletes : 1 metge pediatre, 1 metge de família , 1 infermera pediàtrica , 3 infermeres de Medicina general, 2 administratius. Un total de 7 treballadors.

No s’han cobert les baixes per malalties llargues de varis mesos de la treballadora social, infermeres, metges i auxiliars d’infermeria.

• El nombre de reduccions encara augmentaria si afegíssim les places de personal eliminades o no substituïdes durant l’any 2012.

Les reduccions de personal i recursos, popularment dites retallades, repercuteixen directament en l’Atenció sanitària de la població i en una disminució dels serveis que s’ofereixen i la qualitat dels mateixos:

Reducció de Programes Preventius en adults i, sobre tot, a Pediatria.

Anulació de visites programades , postergant-les les vegades que faci falta quan falta algun professional..

Acabar amb el professional de referència: Les vegades que un pacient és visitat pel mateix problema de salut per diferents professionals.

• La reorganització de l’Atenció domiciliaria, perdent la referència del metge de capçalera sobre tot en el cas de problemes aguts.

Reducció de l’accessibilitat amb el tancament de consultoris: com és el cas de Farigola i Fontetes a l’estiu.

Reducció de l’accessibilitat a les Urgències : tancantment dels CAPs els dissabtes. Ara el servei que atén les Urgències al CAP II de Cerdanyola-Ripollet amb el mateix nombre de personal ha d’atendre també a la població de Montcada, Badia i Barberà en determinades franges horàries. Això comporta hores d’espera sobre tot els dissabtes i diumenges de forma impensable i inacceptable fa uns anys.

Llistes d’espera per especialistes i proves de les més llargues de Catalunya.

Limitacions pressupostàries que s’ha establert als metges per demanar proves complementàries.

Sense adonar-nos-en ens trobem amb una Atenció Primària que s’acosta cada cop més als ambulatoris dels anys 70.

La càrrega assistencial dels professionals augmenta escandalosament i malgrat l’esforç i dedicació del personal que seguim treballant amb gran professionalitat no es pot negar les repercussions que això comporta en l’atenció del dia a dia als usuaris i en la salut general de la població.

Es per tot això que pensem que és urgent parar la dinàmica actual. Fer una revisió exhaustiva de tots aquests temes, discutir-la i contrastar-la amb els representants de la població i els treballadors i prendre mesures consensuades per rectificar l’actual desmantellament dels serveis sanitaris de Cerdanyola.

I també és per tot això que demanem al Consistori de l’Ajuntament de Cerdanyola que reculli la nostra queixa i oposició a aquesta política de retallades i que es posi al capdavant de les peticions dels treballadors i veïns, que ens estem manifestant de diferents formes, la darrera el passat dimecres 18 de setembre, per recuperar els professionals que ens han tret i per una sanitat Pública i de qualitat a la nostra Ciutat.

Signat

Treballadors i treballadores dels Caps de Canaletes i Serraparera

Comparteix: