L’Hospital Taulí: negoci concertat i manca de transparència

La Coordinadora per la Defensa de la Sanitat Pública denuncia, mitjançant una moció al ple d’avui, la manca de transparència a la gestió de l’Hospital Taulí i insta als ajuntaments a implicar-se activament en la lluita contra la privatització de la Sanitat.

HospitalSabadellTauliLa moció es presentarà a través de les Candidatures Alternatives del Vallès a diferents municipis, com Cerdanyola, Ripollet, Badia, Sabadell i Castellar.

La Coordinadora remarca que la reducció de personal, recursos materials i serveis tant als Centres d’Atenció Primària (CAPs), com als hospitals té un objectiu molt clar: deteriorar i desmantellar la Sanitat Pública, propietat de totes i tots.

Fa molt de temps que denuncien i lluiten contra aquesta situació de les malanomenades “retallades”. Retallades que són fruit dels interessos i beneficis d’empreses privades a costa de diners públics i, l’Hospital Taulí, asseguren, n’és un exemple.

L’Hospital Taulí és l’Hospital Comarcal de referència per a gairebé 400.000 usuàries i forma part de la Xarxa Hospitalària Concertada d’Utilització Pública (XHUP). Al inutilitzar i tancar serveis propis com quiròfans, llits i plantes senceres, s’estan derivant als pacients a altres clíniques i hospitals que van ser finançats prèviament amb diners públics i ara ténen gestió privada, com són l’Hospital General de Catalunya i la Clínica del Vallès, del Grup IDC Salud (abans Grupo Capio Sanidad).

Això no només suposa més despesa pública sinó que, al incrementar-se la derivació de proves i intervencions a aquests hospitals, estan alimentant l’estratègia de beneficis privats i desmantellament de una Sanitat Pública per a tothom.

Donat que el Taulí és una empresa concertada, no té la obligació de justificar els milions d’euros que rep anualment en subvencions finançades, majoritàriament, per la Seguretat Social. Això dóna via lliure a la política d’opacitat premeditada de la Corporació Sanitària Parc Taulí per poder fer i desfer negocis sense cap control de qui bàsicament ho finança, la ciutadania.

L’objectiu de la moció proposta per la Coordinadora per la Defensa de la Sanitat Pública és que existeixi transparència sobre el funcionament de Corporació Sanitària Parc Taulí i que es pugui conèixer la següent informació:

  • Pressupost, tant dels ingressos com de les despeses, des de l’any 2010.
  • Convenis actualment en vigor amb centres hospitalaris privats, com l’Hospital General de Catalunya i la Clínica del Vallès, que regulen les condicions econòmiques i organitzatives de cessió de treballadors i treballadores del Taulí cap als hospitals privats, derivacions de pacients (inclòs el llistat de patologies que es deriven) cap a aquests centres privats, i qualsevol altre mecanisme de cooperació entre aquests centres hospitalaris.
  • Actes del Consell de Govern de la corporació des de l’any 2010.
  • Llistat de totes les empreses externes amb les que existeixen contractes de provisió de material o serveis.
  • Informe comparatiu anual de les llistes d’espera per a cada una de les especialitats des de l’any 2010.

Alhora, la moció també demana que les properes convocatòries del Consell de Govern de la corporació es facin de forma pública i transparent, i que hi tinguin representació tots els municipis de la seva àrea d’influència, sindicats del sector sanitari i plataformes ciutadanes que treballen per la defensa de la Sanitat Pública.

La moció presentada per la Coordinadora per la Defensa de la Sanitat Pública del Vallès demana la implicació dels Ajuntaments al mateix temps que assenyala a la Generalitat de Catalunya com a responsable directe d’aquest desmantellament de la sanitat pública.

Email de contacte amb la coordinadora: coordinadorasanitat@gmail.com

Comparteix: