L’abocador Elena s’esfondra i emet gasos químics tòxics

Mentre el conseller Santi Vila i representants del Govern de Cerdanyola presentaven el Parc Alba de Cerdanyola, envoltat de 17 espais contaminats, en aquell moment “el terra literalment s’esfondrava al seu costat.” El fet no ha estat explicat als grans mitjans.

Xemeneia que crema els gasos químics tòxics que es generen a l’interior de l’abocador Elena, contaminant més l’aire de Cerdanyola. Foto: @ienterria

Xemeneia que crema els gasos químics tòxics que es generen a l’interior de l’abocador Elena, contaminant més l’aire de Cerdanyola. Foto: @ienterria

L’incident es va produir el passat dia 6 durant la presentació oficial davant de representants polítics i mitjans de comunicació del PDU: Pla Director Urbanístic del Centre Direccional al Parc Sincrotró-Alba.

El moviment de terres sobtat es va donar durant la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, i el director de l’Incasòl, Damià Calvet, entre altres, per presentar el Pla Director Urbanístic (PDU) del Parc de l’Alba que incorpora també el sector de Can Costa.

El PDU està previst que s’aprovi definitivament a finals d’aquest mes de març. El projecte s’ha venut literalment com un treball amb la incorporació de la majoria d’”al·legacions treballades” conjuntament pels grups de l’equip de govern, PSC i ICV-EUiA, i el grup de CiU, entre les quals destaquen un teòrica limitació en un 50% del sostre destinat a usos comercials i la remediació de Can Planas com a condició prèvia per actuar en les immediacions de l’abocador.

El dia 18 de març es portarà a terme “l’aprovació provisional” i en els dies següents faran “l’aprovació definitiva”, que només és un petit tràmit en el qual el Conseller Santi Vila signarà i aprovarà totalment el Pla del Direccional, un projecte que compta amb una oposició històrica veïnal i d’entitats que lluiten pel territori i que denuncien l’especulació.

Indignació dels comerciants: creixen nans contra el Direccional

Aquest projecte del Consorci del Centre Direccional s’ha portat a terem amb el suport dels grups CiU-PSC-ICV. Però l’anunci de la construcció d’un gran espai comercial ha generat una important oposició els comerciants tradicionals de la ciutat, que veuen amenaçats els seus interessos ja perjudicats per la crisi i el baix consum.

“El terra, literalment, s’esfondrava al seu costat!”

El testimoni d’una cerdanyolenca, membre de Via Verda, explica que mentre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i els altres representant polítics feien la passejada per l’espai on es pretén construir el Direccional-Parc Alba, es va patir un esfondrament de terres imprevist.

Segons explica “Mentre les autoritats del país i del municipi presentaven el “gran i magnífic Centre Direcnional” dins del Sincrotró, a la parcel·la del costat hi havia un munt de camions treballant, aportant terres i compactant el sòl. Des de lluny s’hi veia un gran núvol de pols. I és que els terrenys de l’abocador Elena s’estan esquerdant. Passa que les bales estan cedint i el sòl s’esfondra.”

També relata que davant les preguntes d’un regidor sobre aquest moviment de terres, els responsables municipals i del Consorci del Parc Alba van respondre “són moviments normals en aquest tipus d’abocadors”.

Aquesta veïna de Cerdanyola ha denunciat aquest argument com una “fal·làcia” i que “sempre hem dit que les bales porten molta matèria orgànica, per això pudien. I ara s’estant esquinçant, trencat, i vés a saber si explotant.”

http://www.llibertat.cat/2014/03/incident-al-parc-alba-de-cerdanyola-durant-una-visita-del-conseller-santi-vila-25297#.UxuaW5tMMiI.twitter

Comparteix: