Mala Herba i MaiMés recuperen la figura del lluitador antifeixista Antoni Franquesa

El III Homenatge Popular Maquis a Cerdanyola Marxa per Collserola, va aplegar una trentena de persones que van sortir de la plaça de Josep Viladomat i van entrar a Collserola pel camí de Can Catà per pujar al puig de la Guàrdia i després baixar fins a Can Coll per arribar a la plaça de Sant Ramon. Allà es va realitzar un vermut amb l’actuació de La Bastonera i un recital poètic a càrrec d’en Ibai Sans.

Maquis_Sortida_2013L’homenatge al maquis està organitzat pels col·lectius Mala Herba i Mai Més Cultura Antifeixista, i enguany es centrava en la figura de l’Antoni Franquesa ‘el Toni’, membre del grup d’en Josep Lluís Facerías, i mort el 1950 a conseqüència d’una acció a Cerdanyola. Un dels membres de Mai Més, en David Fontanals, explicava que “la lluita armada dels maquis contra el règim feixista del general Franco ha estat molt silenciada o menystinguda, quedant una mica al marge dels actes de recuperació de l’anomenada memòria històrica, poc centrada en el moviment llibertari i els processos revolucionaris”. Fontanals creu que l’experiència revolucionària del 36 és força interessant “com exemple de com transformar la societat des de la base i poder oferir alternatives al capitalisme i les seves crisis carregant contra els més desafavorits, com la que estem vivint ara mateix”.

La figura de l’Antoni Franquesa és una bona mostra de l’oblit al que s’ha condemnat a molts dels lluitadors contra el feixisme durant els anys més durs de la dictadura. Se sap que va participar en l’atracament al forn Sisquella, a la cruïlla de les actuals avingudes Catalunya i Primavera amb Santa Teresa, però es desconeixen exactament els detalls de la seva mort a conseqüència d’aquells fets. Col·lectius com Mai Més intenten recuperar i dignificar aquesta memòria esborrada. Tot i que l’acció del maquis als voltants de Cerdanyola va ser molt curta, els tres participants van morir a trets entre 1950 i 1957, la idea dels organitzadors es continuar amb les activitats d’homenatge acompanyades de treballs de recerca.

 

Comparteix: