ICV-EUiA i PSC-Verds pacten amb el PP no aplicar el recàrrec del 50% de l’IBI als pisos buits

Davant l’aprovació de les ordenances fiscals al passat ple de maig, on el govern d’ICV-EUiA i PSC-Verds, amb el suport del Partit Popular, eliminava definitivament la possibilitat de gravar els habitatges desocupats amb un recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles, el Compromís per Cerdanyola manifestem el següent:

    • Recordem que el nostre grup municipal va presentar una moció al ple del 31 de maig del 2012 on es proposava que l’Ajuntament aprovés un reglament municipal per establir les “condicions per determinar quan els habitatges de caràcter residencial del terme municipal de Cerdanyola del Vallès tindran la condició de desocupats amb caràcter permanent”. Alhora la moció instava a modificar l’ordenança reguladora de l’IBI per establir per a l’any 2013 un recàrrec del 50% de la quota per a aquest tipus d’habitatge. Aquesta proposta d’acord va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP.

    • Aquesta mesura, d’aplicar-se, suposaria en primer lloc un increment de la recaptació de l’IBI gravant aquells que especulen amb un dret bàsic com l’habitatge (en l’actualitat, entitats bancàries en la immensa majoria dels casos). L’Instituto Nacional de Estadística (INE) xifra en 3.542 el pisos buits a Cerdanyola l’any 2011, que suposarien uns ingressos, pel cap baix, superiors a 700.000€, doncs l’IBI mínim a la ciutat és d’uns 400€. Una altra conseqüència seria l’entrada de més pisos al mercat de lloguer i, per tant, la conseqüent baixada dels preus, esdevenint així un instrument de política social i d’habitatge.

    • D’ençà de l’aprovació de la moció el govern d’ICV-EUiA i PSC-Els Verds s’ha negat sistemàticament a elaborar el reglament necessari, malgrat que tenia sobre la taula una proposta de text que el nostre grup va presentar, i que a priori existia al ple la majoria suficient per impulsar la mesura. Però ha estat ara, a partir d’un acord amb el PP, que el govern ha certificat que no té cap voluntat de tirar endavant la mesura, eliminant de l’ordenança reguladora de l’IBI aquesta possibilitat, i incomplint així un nou acord plenari.

  • Denunciem la covardia política del govern, especialment ICV-EUiA, que malgrat els discursos de voler fer polítiques d’esquerres, demostra amb els seus fets que la seva acció política és la contrària: s’oposa a penalitzar aquells que especulen amb l’habitatge i alhora regala diners (en forma de bonificacions fiscals) a empreses multinacionals, com és el cas de Sener o Lacer. Tot això, a més, es fa de la ma de la dreta més rància encarnada pel PP, el mateix partit que es dedica a criminalitzar la immigració.

http://www.compromispercerdanyola.cat/noticies/icv-euia-psc-verds-pacten-amb-pp-no-aplicar-recarrec-50-ibi-als-pisos-buits

Comparteix: