Com funciona el frau del preu de l’electricitat

Les elèctriques amb la cooperació necessària del Govern central ens estan estafant a la factura de la llum i encara ens diuen que els devem calers. Com?

Una prèvia

L’electricitat no es pot acumular i per tant l’empresa pública Red Eléctrica Española (REE) fa la feina de comprar-la a les empreses generadores en el mateix moment en que es consumeix i en una quantitat pràcticament igual a la que es consumeix. Això es fa amb una subhasta cada hora 24h al dia 365 dies l’any.

En una subhasta normal anirien comprant electricitat començant per les més barates (nuclear i hidràulica) i deixant les més cares per al final (cogeneració de gas). Així a les hores de màxim consum es pagaria una part bé de preu i una part més aviat cara donant un preu final raonable per al consumidor. A les hores de poc consum l’electricitat seria molt barata.

El frau

Però EL FRAU està en el model de subhasta. En realitat TOTS ELS GENERADORS D’ENERGIA COBREN EL PREU DE LA MÉS CARA de forma que si REE comença comprant electricitat hidràulica i nuclear però acaba comprant-ne de cogeneració de gas, els propietaris de les centrals nuclears amortitzades o de les grans preses fetes en temps de Franco cobren el mateix que les modernes centrals de gas. Això està donant uns BENEFICIS ESPECTACULARS a les grans empreses agrupades al lobi elèctric de nom UNESA.

El paper de les renovables

Quin paper juguen les renovables? Parlem de la eòlica, ja que la resta tenen un percentatge de generació tant petit i fa tant pocs anys que funcionen que acusar-les de causar dèficit és una mentida tant greu com el frau anterior. Parlem doncs de l’electricitat d’origen eòlic.

La llei va preveure que REE havia de comprar TOTA la electricitat eòlica amb preferència sobre la resta de generadors (excepte la nuclear, perquè no es poden anar encenent i apagant com una cafetera), per una qüestió ecològica i econòmica simple. Quan fa vent s’ha d’aprofitar, que és gràtis. Aquesta electricitat es paga a un preu fix (les famoses primes) per garantir el retorn de la inversió i afavorir el que va acabar passant: que Espanya tingués el lideratge mundial en eòlica, exportant tecnologia, generant desenes de milers de llocs de treball especialitzats directes (molts més d’indirectes) i evitant la importació d’hidrocarburs.

La eòlica es paga a un preu fix però entra a la subhasta a cost zero perquè com que ja s’ha pagat amb les primes, no li toca una retribució a la subhasta.

El problema

Això no suposava un problema mentre la eòlica injectava poca electricitat al sistema. Fins que els darrers dos anys la generació eòlica va injectar tanta electricitat com les nuclears i en alguns mesos ha estat la principal generadora d’energia d’Espanya. Evidentment aquesta electricitat fa innecessari que REE compri electricitat als cogeneradors de gas o fins i tot a les tèrmiques de fuel i carbó de forma que EL PREU DE GENERACIÓ BAIXA DRÀSTICAMENT perjudicant no només a les tecnologies més cares sinó també als vividors que cobraven fortunes amb instal·lacions amortitzades i sovint obsoletes i perilloses com les nuclears. Això hauria de suposar UNA REBAIXA DEL COST DE L’ELECTRICITAT per l’aportació de les renovables. Tot el contrari del que estan dient. PER AIXÒ LES ELÈCTRIQUES ESTAN EN GUERRA AMB LES RENOVABLES I EL GOVERN LES ACUSA DE TOTES LES PLAGUES D’EGIPTE.

Quí paga les primes?

Es paguen amb un recàrrec a la factura de la llum, igual que les subvencions a l’energia nuclear, al gas i al carbó. Si, encara ara es paguen més diners per subvencionar energies contaminants que per fomentar les renovables.

A més, l’eòlica aporta a l’economia de l’estat més diners dels que cobra en forma de primes ja que cal descomptar les importacions de petroli que estalvia a la balança comercial i els drets d’emissió de CO2 que no s’han de comprar per contaminar legalment. Per no parlar de les exportacions de tecnologia a tot el mon, els rendiments en I+D+I a mig termini i la repercussió dels llocs de treball i inversions sobre el territori. Una cosa semblant està començant a passar amb l’energia solar termoelèctrica fins que amb l’excusa de la crisi SE LI VAN TALLAR RETROACTIVAMENT LES PRIMES, creant una greu inseguretat jurídica als inversors estrangers com si fóssim una república bananera que canvia les regles del joc segons li convé al papa nates de torn que governa.

Els lladres

Actualment el govern està afavorint la patronal UNESA legislant a favor de les nuclears (allargant-ne la vida artificialment), la hidràulica (permetent beneficis desproporcionats i expoliatoris) o el mateix carbó (una indústria obsoleta i criminal per al medi ambient i les persones). Tampoc s’afavoreix la implementació d’energies renovables ni tan sols als llocs on ja és competitiva a preus de mercat com ara als sistemes aïllats de les Illes Canàries anant contra tota lògica, contra la llei de mercat i contra la més elemental mostra d’intel·ligència.

La política actual està descavalcant Espanya del lideratge mundial (si, mundial) en energies renovables, arruinant milers de llocs de treball i ensorrant la balança comercial per culpa de les importacions de petroli. Això darrer no és banal en un país on el 80% de la seva energia s’està important ja que suposa que la nostra economia acaba depenent de factors que no controlem com el preu del petroli. És un error polític i estratègic col·lossal que ataca directament a les possibilitats de sortir de la crisi.

L’acusació formal

Jo (i molta gent més) acuso al govern d’estar VENUT I SUBORNAT DE FET PEL LOBI DE LES GRANS EMPRESES ELÈCTRIQUES PER TAL DE ROBAR I EXPOLIAR ELS CIUTADANS d’aquest estat. Som víctimes d’un frau legal que ens perjudica econòmicament i ecològicament, destrueix ocupació i desestabilitza l’estat espanyol per afavorir els interessos econòmics il·lícits d’una minoria mafiosa i criminal.

La prova

Les úniques proves que aporto són:

- els fets aquí exposats, contrastables a internet i a les publicacions oficials, suportats per la lògica més elemental (la que falta al discurs públic dels ministres actuals)

- la vergonyosa contractació d’ex-presidents, ex-ministres i ex-alts càrrecs per part de les principals corporacions amb interessos al mercat de l’energia com a pagament pels “serveis prestats”

L’exhabrubte

Hi ha unes poques sangoneres que s’estan fent obscenament multimilionaris xuclant la sang a la resta de la gent amb la connivència d’uns quants vividors que els fan la feina bruta desde la política. No tenen perdó.

Gràcies per llegir fins aquí i perdoneu els errors derivats per tanta simplificació. Ara ja em poden tallar la llum.

Albert Turón.

Comparteix: