Linyola i la memoria historica

Linyola es un poble petit de la Noguera,que potser es mes conegut perque li ha donat dos bons juga-dors de futbol al Barça, Fuste i Bojan,pero es un poble digne d’admirar per les conviccions de la seva gent,gent treballadora i progressista.

El seu Ajuntament ha fet una obra que haurien de fer tots els Ajuntaments de Catalunya, un mural amb els noms dels seus fills que van morir en la Guerra Civil lluitant per defensar la República i les llibertats nacionals de Catalunya, i tambe el dels seus veins que van morir per culpa dels bombardeixos de la aviacio italiana feta venir llogicament per el “generalisimo”.

La gent que governa l’Ajuntament es una candidatura independent.Cosa que fa que tingui mes merit.

El mural es una placa de ferro amb els noms de cadascun dels soldats i del veins morts i el renom de la familia a que pertanyien,seguin la tradicio catalana.Les lletres estan fetes amb un pantograf i travessent tota la placa,lo que vol dir que encarra que algun descerebrat i pintes a sobre continuarien veiense tots els noms.

Els familiars dels soldats poden estar ben orgullosos de ser parents d’un del herois de la Republica i els nou-vinguts sabran que encara que Linyola era un poble petit ,molts del seus fills no es van voler doblegar devant dels opresors i van morir lluitan amb dignitat i contra la barbarie feixista.

En un temps com aquest que la perdua de valors d’esquerra es una constant,i que molts politics el que fan son pactes vergonyants i omplirse les bochaques o chupar del bote es un motiu de satis-faccio i orgull.que ens quedin gent com la de Linyola.Lluitaren amb honor i van donar la seva vida per la llibertat,la seva terra , per Catalunya i la Republica.

Josep Font.

Comparteix: