La nova Mafinsa. Mercadona a Cerdanyola?

Elaborem aquest artícle perquè pensem i defensem que existeixen moltes formes de fer ciutat; i la millor de les quals passa per afavorir i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen.
Iniciem aquest post amb una pregunta clara i directa: “un Mercadona a Cerdanyola?” Doncs sí, és realment una necessitat la construcció d’un centre comercial de gran superfície a Cerdanyola? i, si ho és, són aquestes les condicions urbanístiques i medioambientals més correctes?
A la part superior es mostra visualment l’evolució de l’aspecte que oferirà la zona de la intervenció, l’àrea de les indústries Mafinsa, si finalment, com tot apunta, el projecte esdevé una realitat i s’acaba executant.
De manera breu, aquestes són les principals operacions que planteja el projecte:

  • Reconvertir un espai de producció industrial en un espai comercial de gran superfície.
  • Enderrocar 2 naus, de les 5 totals que formen Mafinsa.
  • Construir una gran àrea de pàrking (230 places)
  • Construir una rotonda per permetre l’accés a la zona.
  • Rehabilitar part de les naus i destinar-les a equipament públic.

Lluny de realitzar un anàlisi en termes formals, volumètrics i visuals de la proposta, intentarem realitzar i exposar un anàlisi constructiu de totes aquelles conseqüències, no només visuals, que comportarà l?imminent transformació de la “Nova Mafinsa” per als veïns i veïnes de Cerdanyola. Així doncs, a continuació, exposem una sèrie d’aspectes negatius que defineixen el conjunt de la intervenció:

a) Manca de respecte per la historia de Cerdanyola. Aquestes naus industrials, construïdes l’any 1945, formen part de la historia de Cerdanyola. L’actitud política coherent passava per la recuperació d’aquests espais per a reconversió com a equipaments públics per a la ciutat. Si tenim en compte la seva gran superfície, major als 9000 m², no existirien, guardant distàncies, discussions en referència a la ubicació de la nova biblioteca.

b) Nou model econòmic d’alt impacte. La instal·lació d?un centre comercial de gran superfície comportarà greus conseqüències per a l’activitat econòmica de Cerdanyola. En primer lloc, el comerç de proximitat i de barri patirà una disminució de vendes que pot arribar a provocar la seva desaparició, amb la conseqüent disminució de la vida urbana i la generació implícita d’inseguretat ciutadana al carrer. En segon lloc, perquè l’aparició de qualsevol centre comercial va acompanyat del seu aparcament de vehícles corresponent. Aquest fet, no cal oblidar-ho, promou un model de producció i consum poc coherent en èpoques on és necessari començar a prescindir de fonts d’energia combustibles no renovables com el petroli. I en tercer lloc, perquè els llocs de treball que es puguin crear no deixaran de patir les pretensions d’una gran empresa nacional, com és Mercadona.

c) Problemàtica sanitària i mediambiental. L’enderroc que es proposa de dues de les naus suposa, a més d’un gest malbaratador, un conflicte mediambiental seriós. Enderrocar i transportar a un abocador legalment autoritzat els elements d’uralita que composen la coberta, resulta un greu risc per a la salut de les persones que hi viuen a les zones properes.

d) El riu, l’etern oblidat. Com sempre passa en aquesta ciutat, el riu segueix sent aquell espai al que se li dóna l’esquena. Enèsim projecte que s’elabora sense tenir present la importància del riu per a la ciutat. En el futur ens adonarem “kamaku” és projectar pàrkings a les lleres dels rius, emfatitzats per edificis sobredimensionats, com és l’exemple.

e) Ni participació ciutadana, ni participació dels comerciants. Portar a terme un projecte d’aquestes característiques, d’alt impacte per l’economia i la mobilitat de la ciutat, no es pot tirar endavant sense comptar amb la participació de veïns i veïnes de Cerdanyola (com a mínim les persones afectades de zones properes). En primer lloc, no s’ha comptat amb la opinió dels comerciants que es troben a eixos com Sant Ramon o Cordelles. Possiblement no desitgin competir amb Mercadona… En segon lloc, tampoc s’ha demanat el vist i plau als veïns del carrer Santa Anna. Possiblement no vegin amb bons ulls el nou augment de trànsit de vehicles … No és suficient amb realitzar estudis, és necessària la opinió de les persones.

f) Manca de projecte de ciutat i de voluntat política. Qualsevol govern que consideri prioritari engegar polítiques per a les persones no hauria deixat escapar l’àrea de la “Nova Mafinsa”; no s’hauria conformat amb “deixar fer als propietaris segons la llei”. La manca de projecte de ciutat fa que es produeixin situacions anòmales d’aquest tipus, la gestió de la ciutat s’ha vist desbordada. A la zona de l’abocador de Can Planas hi queda espai per un “Vallès World”…

L’espai és obert a la reflexió. Gràcies.

Comentaris a repensarcerdanyola@gmail.com

http://www.repensarcerdanyola.org/analisi.html

Comparteix: