Compromís dirà no als pressupostos si no hi ha canvis substancials

Compromís per Cerdanyola avança que dirà no als pressupostos per a l’any 2013 si no hi canvis substancials en la proposta inicial. El portaveu del grup, Carles Escolà, defensa un pressupost valent, un pressupost de lluita en defensa dels serveis públics i socials en el que el pagament del deute no sigui prioritari.

Per a la formació, és necessari que el govern mostri voluntat de diàleg i posar sobre la taula certes qüestions que consideren fonamentals, com un programa de reducció de despesa política o els instruments necessaris per aconseguir una fiscalitat progressiva, ajudaria a obrir negociacions.

El portaveu de Compromís no comparteix la proposta del govern de pressupostos i ordenances perquè considera que continua amb la política de retallar poc a poc serveis a la ciutadania i estan construïts “des de la intervenció de facto del consistori”, destinant aproximadament 7 milions d’euros només a pagar a les entitats financeres. Això fa, segons Carles Escolà, que no hi hagi recursos per el que veritablement cal.

A més, afegeix, els pressupostos incompleixen molts acords als que s’han arribat a la sala de plens, com carregar en un 50% l’Impost de Béns Immobles en aquells habitatges que estiguin desocupats o establir un programa de bonificacions en la taxa de residus per aquells que millor reciclen, entre d’altres compromisos.

El projecte de Mafinsa suposa “una agressió al comerç de proximitat

Els pressupostos i les ordenances fiscals es van retirar de l’ordre del dia de la sessió plenària del mes de desembre amb la voluntat d’assolir un major consens; un ple que sí va abordar, en canvi, altres propostes com la del projecte urbanístico-comercial de Mafinsa que ha superat un tràmit més.

Des de Compromís per Cerdanyola es mostren en desacord amb aquest projecte, que suposaria la instal·lació d’un supermercat i la reordenació de la zona, per considerar que suposa “una agressió al comerç de proximitat”. Carles Escolà manifesta que s’ha de dinamitzar el petit comerç i reclama un pla de futur, un full de ruta del govern municipal que estableixi les directrius a seguir en aquest àmbit.

A això cal afegir, la disconformitat de Compromís amb la marca del supermercat que s’instal·larà a Mafinsa, Mercadona, per mantenir les denúncies contra membres del sindicat andalús que ara fa uns mesos va protagonitzar un acte simbòlic de protesta per la situació de creixement de la pobresa en un d’aquests supermercats.

Pel que fa a les mocions presentades al ple, Compromís va donar suport a la reclamació a la Generalitat d’un compromís econòmic que garanteixi la continuïtat en la construcció de l’escola infantil i primària de Riu Sec. Mentre l’escola no estigui acabada, però, Carles Escolà creu que cal garantir també el manteniment del centre Xarau fins que el trasllat no sigui possible. Escolà també troba a faltar que al ple es defensi la continuïtat d’altres projectes que considera molt necessaris com és l’hospital Ernest Lluch.

D’altra banda, al ple de desembre Compromís també aprovava les tres mocions de defensa del model d’escola catalana i d’immersió lingüística, tot i considerar esperpèntica la situació que es va donar presentant tres mocions sobre el mateix tema de quatre formacions diferents.

Pel que fa al contingut de les mateixes, Carles Escolà considera que només se centren en la defensa de la qüestió lingüística quan el model d’escola catalana va molt més enllà esdevenint una escola pública, amb recursos adequats, amb un funcionament democràtic i una autonomia dels centres.

Finalment, una altra moció que s’aprovava al ple era presentada pel mateix Compromís reclamant que es deixin de fer servir les bales de goma per part dels cossos de seguretat. Escolà explica que la moció dóna suport a una campanya que es realitza des de fa mesos i que reclama l’eliminació d’aquests instruments que “han costat vides i han fer perdre la visió a moltes persones”.

Altres temes d’actualitat

Sobre altres qüestions d’actualitat, des de Compromís per Cerdanyola consideren que el nou govern de la Generalitat s’ha embolicat amb la senyera per tapar les agressions als serveis públics i l’estat del benestar comprometent-se a obrir un procés, el de la consulta, que ja veurem si arriba o no.

Carles Escolà també es mostra satisfet perquè hagi entrat al Parlament una opció com la de les CUP, Candidatures d’Unitat Popular, en defensa de la justícia social.

Pel que fa al balanç del 2012, des del Compromís per Cerdanyola destaquen l’augment creixent de la conflictivitat social i l’augment de les mobilitzacions al carrer i les lluites socials que compten i comptaran amb el seu suport. Escolà assegura que tant de bo aquest creixement doni les forces necessàries per aturar l’ofensiva que vol empobrir els i les treballadores.

www.cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2012/2013/01/02/valoracio_ple_compromis.html

Comparteix: