Compromís manté que l’Ajuntament de Cerdanyola està intervingut de facto per l’Estat

Un crèdit ICO a un interès alt i que es revisa cada tres mesos, una llei d’estabilitat pressupostària que prioritza el pagament del deute bancari i l’anunciada nova llei de bases del règim local, que treu competències als consistoris. Aquestes serien, segons Compromís per Cerdanyola, proves més que suficients per demostrar que l’Ajuntament de Cerdanyola està intervingut de facto per l’Estat.

[Escolta l'entrevista sencera]

El portaveu de Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, denuncia una intervenció de facto de l’Ajuntament per part de l’Estat. Una intervenció que comença amb la sol·licitud d’uns crèdit ICO a un interès del 6% que “es revisarà cada tres mesos amb previsions a l’alça”. A més, els crèdits van acompanyats d’un pla d’ajust supervisat pel Ministeri d’Hisenda que “obliga a reduir despeses, el que podria obligar a reduir plantilla laboral, serveis i subvencions”.

Escolà explica que l’Estat “pot imposar noves condicions”, al que s’hauria d’afegir la llei d’estabilitat pressupostària que imposa a les administracions públiques prioritzar el pagament dels interessos bancaris. La troika de mesures d’intervenció vindria de la mà de la llei de bases del règim local que treu competències als Ajuntaments, “perdent tota sobirania”.

A Compromís es mostren convençudes que el pagament a proveïdors de les factures pendents gràcies al crèdit ICO no suposa cap canvi en la dinàmica econòmica en que ha entrat l’Ajuntament des de fa anys. Carles Escolà es basa en els principals indicadors de l’informe de tresoreria per afirmar que “els retards en el pagament de factures tornaran i obligaran a demanar nous crèdits, en una espiral perversa imposada per l’actual sistema econòmic”. La solució passaria per “un canvi de rumb i impulsar un canvi de model de ciutat a tots els nivells”.

Un canvi de model de ciutat i de política de país que té un dels seus camps de batalla al Centre Direccional i a la gestió dels abocadors. Carles Escolà qualifica de “màfies a les grans empreses com Puigfel que han fet de la gestió de residus la seva font d’ingressos”. També denuncia que la pròrroga dels treballs de clausura de l’argilera Elena aprovada al darrer Ple “és il·legal perquè es fa sobre un conveni exhaurit i per tan en caldria un de nou per fixar les noves condicions”. Compromís exigeix que “sigui Puigfel qui assumeixi íntegrament els treballs de clausura de l’abocador i la restauració del terreny afectat en condicions òptimes”.

L’actual model econòmic ha estat el gran responsable, segons Carles Escolà, de la situació que s’està vivint, “amb retallada de drets socials, violència institucional contra els moviments populars i flagrant violació d’un dret fonamental com el dret a l’habitatge”. Compromís per Cerdanyola ha estat una de les formacions polítiques presents aquest matí en l’acte de desnonament, finalment ajornat fins la segona quinzena de setembre, del ciutadà Martí Marco. Carles Escolà demana als grans partits que actuïn canviant la llei, a l’alcaldessa que encapçali amb la seva presència les accions per impedir els desnonaments i al govern municipal que endegui mesures com gravar fiscalment els pisos buits propietat de les entitats bancàries per abaratir els lloguers socials.

http://cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2012/07/06/cxc_ple_juny.html

Comparteix: