“Laissez faire, laissez passer”

El darrer ple de l’any 2011 pot resumir la postura dels diferents governs locals davant del problema de l’abocador de Can Planas: deixar fer, no intervenir. Però si en la teoria econòmica aquesta expressió preconitza la llibertat absoluta mitjançant la manca d’intervenció pública, en la qüestió de Can Planas l’únic que s’evidencia és una total i vergonyant desídia dels deures municipals pel que fa a la preservació de la salut de les persones i la protecció del medi natural.

En el “plenillo” final la plataforma contra els abocadors tòxics de Cerdanyola del Vallès li va formular dues simples preguntes a l’alcaldessa, però les seves respostes van ser buides, veritables fugides d’estudi impròpies d’un governant i representant de la ciutadania.

Així, quan se li va preguntar perquè es va excloure a la Plataforma en la redacció del plec de clàusules per a la licitació de la redacció del segon informe de solucions per a Can Planes, tal i com en el seu dia es va comprometre ella personalment, l’anterior tinenta d’alcalde d’urbanisme i medi ambient, i les actuals regidores de medi ambient i urbanisme, se’ns va dir que era per una qüestió tècnica, pel contingut tècnic del plec de clàusules administratives. Aquesta “qüestió tècnica” és la mateixa avui que quan ella personalment es va comprometre a fer-nos partícips, per la qual cosa o llavors no va ponderar bé la invitació o ara és incapaç de complir amb les seves promeses per raons obscures que no vol explicar. En qualsevol cas, la dicotomia en cap cas deixa en bon lloc la postura actual o passada de l’alcaldessa que impedeix la imprescindible participació ciudadana activa en les polítiques públiques, amb una real capacitat d’influència en tot el procés de debat i deliberació.

Amb la segona pregunta directament volien copsar la seva opinió, el seu parer, en relació a les paraules del director del Consorci del Centre Direccional, Sr. Pere Solà, el qual en la junta de portaveus va afirmar que l’abocador de Can Plaes s’havia de confinar i que ja estava bé com estava, que no s’havia de tocar res. De nou, lluny d’oferir les explicacions oportunes d’allò que se li preguntà, l’alcaldessa ens va remetre a reunir-nos amb al Sr Pere Solà i preguntar-li a ell. És a dir, l’alcaldessa no valora, no té res a dir, del fet que el director del Consorci, abans ni tan sols de licitar el segon informe de solucions de Can Planas, ja tingui la resolució de la problemàtica. No ens ha d’estranyar, doncs, que aquella licitació es faci mitjançant un procediment d’adjudicació directa sense concurrència, ni publicitat, en el qual es veta a la plataforma la seva participació, amb la tracamanya de dividir l’estudi en dos de diferents per així no sobrepassar les quanties màximes dels imports d’adjudicació legalment permeses.

La plataforma, un cop més, no pot deixar de denunciar tots aquests fets i advertir a la ciutadania de l’actuació del govern municipal, tot fent palesa la nostra intenció de portar fins les últimes conseqüències totes les irregularitats que considerem que s’han produït i es continuen produint en tot l’afer de l’abocador de Can Planas.

PLATAFORMA CERDANYOLA SENSE ABOCADORS
Cerdanyola del Vallès, 12 de gener de 2012

http://cerdanyolasenseabocadors.wordpress.com/

Comparteix: