A contra corrent

Els defensors de l’actual sistema Liberal-Capitalista busquen moltes excuses per justificar les conseqüències del pou en que ens han ficat. Busquen caps de turc com Zapatero, per no afrontar el problema i buscar solucions són capaços de tot menys de dir-nos la veritat. Els problemas del sistema finacer actual són tan greus que només una anàlisi de les arrels del desgavell ens poden ajudar a interpretarlo.

Per tranquilitzar el personal van comenzar parlant de “brotes verdes”. Després de refundar el Capitalisme. La realitat és que ni brotes verdes ni refundar el Capitalisme. La veritat és que es el Capitalisme via mercats financers ens està
refundant a tots.

La veritat és que no saben com sortir de l’embolat en que ens han ficat. L’únic que saben fer és nivellar les despesesvamb els ingresos. Això sí, a costa dels més febles.

Que paguin justos per pecadors com sempre. Cinc milions trecents mil aturats , el 46% dels joves en atur i sense perspectives de futur, 21 desnonaments diaris només a Catalunya i families senseres que poden subsistir gracies a la caritat de menjadors solidaris com el Joan Rosell o L’esglesia evangelista, són l’exemple de la greu situació en que ens trobem.

I com va començar tot això? Un dels Bancs més importants dels Estas Units d’America tenia problemes greus. La solució que van trobar per sortir-se’n va ser la d’inventar-se uns productes financers sense solvència ni garanties.

Els van oferir a assessors financers que tenien una cartera nombrosa de clients habituals oferint-los una alta rendibilitat. Els assessors es van adonar de l’engany i van argumentar que si oferien aquest productes als seus clients els perdrien per sempre. El Banc els va oferir dos milions i mig de dolars per a cada un d’ells a canvi de la seva complicitat, quantitat que els permetria jubilar-se de l’activitat financera.

Els assessors varen vendre tots els productes financers i contaminaren tot el mercat. El Banc va resoldre els seus problemes i els assessors estan a casa seva amb dos milions i mig de dolars més.

I ara qui resol els problemes creats? La manca d’un control democràtic per politics honestos ens ha portat on estem. Obama com molts altres tenia bones intencions però res més. En el Món actual només el 20% de la població té una vida digna. Moltes guerres que no resolen res i només serveixen per incrementar els beneficis de la indústria armamentista americana i les empreses privades que han fet un negoci del patiment de molta gent.

Només un canvi de sistema polític i econòmic ens permetrà encarar el futur amb esperança. Els poderosos que governen el món, a qui no vota ningú, només els preocupen els marges de benefici; el patiment i les dificultats del altres poc els importen. Per tant és hora de fer canvis a l’actual model de societat.

Josep Font.

Comparteix: