Encara estem a temps de fer una política fiscal més equitativa i justa a Cerdanyola

Des del Compromís per Cerdanyola volem fer pública la nostra valoració del ple extraordinari d’ahir dissabte, on la proposta que el govern va sotmetre a votació no va ser aprovada per manca de suports al ple.

Des del nostre grup municipal hem fet els deures i n’estem satisfetes. Hem estudiat les propostes del govern, hem elaborat i fet públic un document amb propostes clares per avançar cap a una fiscalitat més justa i equitativa, i hem estat obertes a parlar i arribar a acords. Ha estat l’equip de govern a qui li ha mancat voluntat per sumar-nos a la majoria necessària per aprovar la modificació de les ordenances.

El Compromís per Cerdanyola defensem que l’Ajuntament ha de mantenir els recursos i incrementar-los en la mesura que sigui possible. Nosaltres mai no ens sumarem a la demagògia populista que d’altres grups si fan amb la fiscalitat municipal. Com ja hem dit públicament, el que proposem és un reequilibri de la pressió fiscal per alleugerir-la a les rendes més baixes i incrementar-la sobre les més altes, especialment els sectors empresarials especulatius. Demanar més esforç a qui més el pot fer, i menys a qui no. Hem plantejat mesures com el recàrrec del 50% de l’IBI per als habitatges desocupats, l’increment sobre els grans solars urbans, la reducció de bonificacions a la UAB, l’establiment de barems en funció de la renda, i moltes més.

També defensem un model totalment diferent de taxa de residus. Aquesta taxa ha de ser un instrument per reduir els residus i millorar la seva gestió, de forma conjunta entre el consistori, la ciutadania i el teixit econòmic de Cerdanyola. Aquesta taxa ha de caminar des del principi en aquesta direcció, per tant ens oposem a que aquesta no sigui més que una eina de recaptació, que és la única forma en que actualment l’ha concebut el govern.

La proposta que s’ha sotmès a votació avui tampoc no incorporava la bonificació de l’impost de plusvàlues per a casos de desnonaments, una mesura acordada per unanimitat en el ple d’octubre. No acceptem que la interpretació actual de la legalitat sigui un corsé que no ens deixi tirar endavant polítiques de justícia social. Hem de fer Política i per tant cal valentia per qüestionar la legalitat quan aquesta és injusta, tensar la corda tant com es pugui. Només així aconseguirem canviar la societat.

En conseqüència, el nostre grup ha votat desfavorablement la proposta del govern, que tot i haver millorat tímidament respecte de la inicial, era del tot insuficient. Alhora considerem que ha mancat temps per valorar i dialogar amb tota l’ atenció que un tema tan important requereix, sobre la darrera proposta del govern, que ens van fer arribar a falta de 15 minuts de començar el Ple. És una qüestió de formes que no podem menystenir, donat que la pressió d’haver de decidir en pocs minuts el nostre sentit del vot no farà que acceptem una proposta millorada però insuficient com la que ens van presentar “in extremis”. Des del Compromís per Cerdanyola insistim que és possible fer una fiscalitat més justa i equitativa en el sentit de les nostres propostes, les quals considerem que el govern no ha tingut en prou consideració.

Que no hagi tirat endavant l’aprovació inicial de les ordenances fiscals no és cap drama, en tot cas només és un ajornament. Això sí, aquesta situació exigeix que el govern actuï de forma diferent i faci esforços reals per aconseguir una majoria suficient per tirar-ho endavant. Nosaltres ens refermem en les nostres propostes i fem una crida al govern municipal perquè tingui voluntat d’incorporar-les, fent així una aposta decidida per una fiscalitat progressiva, a la que nosaltres no dubtaríem en donar suport.

En les polítiques d’esquerres reals i valentes ens hi trobaran.

http://www.compromispercerdanyola.cat/noticies/encara-estem-temps-fer-politica-fiscal-mes-equitativa-justa-cerdanyola

Comparteix: