Fi de curs i comiat

Ara fa quatre anys que un petit grup de ciutadans ens vam reunir per constituir una Plataforma per conscienciar sobre el doble perill per a la salut de les persones i per al poble que estàvem sofrint a causa de la gran quantitat d’abocadors existents al nostre terme municipal, en particular l´Abocador de Can Planas -el “Pare de tots els Abocadors”-. A tal efecte es va constituir la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors, composta per gent a títol individual, formacions politiques de diferents ideologies i diverses entitats. La Plataforma només tenia una condició: NO ES DISCUTIRA EL Sí O EL NO SOBRE L’ EDIFICACIÓ i LA QUANTITAT D’HABITATGES per sobre o a l’entorn de l´Abocador de Can Planas, abocador de 18 Hectàrees de superfície ( 18 camps de futbol de 1ª Divisió). I també lluitar per la total retirada de les 218.000 tones de productes altament tòxics que foren abocats durant 25 anys i que estan contaminant l’aire i el freàtic del subsòl amb el consegüent desguassament de lixiviats al clavegueram, tot això en detriment de la salut dels pobladors de Cerdanyola.

Malgrat que la idea fundacional era dirigida vers l´abocador de can Planas, cal recordar que la nostra preocupació també ha estat tots els altres abocadors incrustats al territori, sobre els quals em vull referir amb alguns exemples: dues denúncies al SEPRONA. per infraccions comeses a l’abocador ELENA per l´empresa Concesionària PUIGFEL. S.A. Una denúncia als Mossos d´Esquadra per irregularitats en la construcció d’un dipòsit d’aigües, a l´Abocador de Can Domènech (Bellaterra). També cal destacar la col·laboració amb la Plataforma contra abocador Can Fatjó dels Auros i l´EMD de Bellaterra. I encara també l´èxit que va tenir la moció que van presentar el PP i ERC a la Comissió de Territori i Sostenibilitat contra la construcció d´un abocador de deixalles de 3 mil.lions de tones, que estava preparant l´empresa PUIGFEL.S.A. al paratge de Can Fatjó dels Aurons.

He redactat aquest breu resum de les activitats de quatre anys de Plataforma sense Abocadors perquè, tal i com he explicat avui a un membre membre de la plataform (avui diumenge a les 18h de la tarda), hom deixa la plataforma per consell mèdic, ja que les irregularitats arterials són preocupants, encara que no pas greus, i no em permeten mantenir el ritme d’aquesta militància antiabocadors. És per aquesta raó, i per estar finalitzant el curs, que em retiro per veure si sóc capaç de posar en ordre el desgavell existent al meu arxiu.

Per tant desitjo molts èxits i llarga vida als companys de la Platataforma Cerdanyola sense Abocadors, amb la tasca de fer un poble més descontaminat i per tant més saludable.

ENDAVANT! I una forta abraçada!

Salut i Ecologia.

Albert Làzaro

Comparteix: