Els lixiviats de Can Planas continuen abocant-se al clavegueram

COMUNICAT DE PREMSA DE LA PLATAFORMA CERDANYOLA SENSE ABOCADORS EN RELACIÓ A LES CONFUSIONS HAGUDES SOBRE EL TRACTAMENT DELS LIXIVIATS DE L’ABOCADOR DE CAN PLANAS.

ELS ANTECEDENTS

dipxsit_lixiviats_i_caseta_de_bombeig._abocadorsde_can_planas.jpg_796588462L’Abocador de Can Planas és perillós perquè conté residus industrials que estant en contacte amb l’aigua. El clot no està aïllat per enlloc i el travessen torrents subterranis que entren i surten i, a més, s’asseu sobre un acuïfer (Informe Hidrogeològic 2006). L’aigua incrementa les reaccions químiques, la contaminació i el perill per la salut ja que genera gasos tòxics a l’aire que respirem la gent que vivim i/o treballem a Cerdanyola (IDOM 2008).

Tres administracions públiques tenen responsabilitat penal en això (Informe Jurídic 2003): l’Agència de Residus, l’Ajuntament i l’Entitat Metropolitana. Aquesta darrera és la responsable del “manteniment” de l’abocador des de la seva clausura (1995) i ha negligit en la seva responsabilitat sempre.

Quan es va clausurar l’abocador és va fer una barraca de llautó al sector sud-oest, on Puigfel segueix manipulant deixalles, i s’hi va instal·lar un dipòsit per extreure els lixiviats i portar-los a tractament especialitzat. Aquesta barraca i el dipòsit encara funcionen per extreure lixiviats, però no ens consta que hi hagi cap bomba que els succioni de forma permanent.

L’any 2003 es va palesar que això era totalment insuficient (Informe de Manresa 2003), s’avisava de risc greu per contaminació i del perill que els lixiviats sortissin a la superfície, a l’hora que s’afirmava que allà no s’hi podia construir. Tot i aquest informe res va canviar, i inclús s’hi projectaren pisos. Per tant , les administracions van seguir negligint.

Al 2004 els lixiviats van sortir al nord-est, a prop de “Els Mayols”, i lliscaren al Torrent de Cant Magrans durant un parell de dies. L’Entitat Metropolitana, alertada per l’Ajuntament, va recollir amb camions cisterna els lixiviats per portar-los a tractar degudament, però després d’uns dies ho va connectar al clavegueram amb un tub que els drena permanentment. A dia d’avui, i també al 2004 mateix, és un fet inaudit i contrari a la normativa que un abocador dreni els lixiviats directament al clavegueram, ja que són residus especials. Per tant, és va tornar a actuar de forma negligent.

Fa més de 6 anys que això està així i en fa 4 que des de la ciutadania es demana que s’hi posi remei. El dia 23 de setembre de 2010, mitjançant una instància, es va denunciar aquest fet a l’alcaldessa, màxima responsable al municipi en matèria de medi ambient, i a dia d’avui encara no hi ha resposta. Per tant la negligència continua.

L’ACTUALITAT

Fa cosa d’un mes la regidora va emetre una notícia que va crear confusió perquè anunciava uns arranjaments insignificants que ja s’han executat i els barrejava amb una millora molt important que NO s’ha fet i que tenim dubtes de la seva execució.

Els arranjament anodins executats són a la barraca (pintar-la i canviar el dipòsit existent). I també han fet un camí que voreja l’abocador.

Però la notícia que sí era molt important i que inicialment va causar satisfacció i agraïment NO s’està duent a terme. Ens referim a l’anunci de la desconnexió dels lixiviats del clavegueram instal·lant-hi dos grans dipòsits per recollir els lixiviats i una cambra impermeabilitzada i totalment estanca per tal de portar els residus que ara van a clavegueram a una planta de tractament especialitzada, tot sota control rigorós de l’Entitat Metropolitana.

El problema rau en que d’això, després d’un més, no hi ha cap evidencia sobre el terreny.

Volem fer saber que la notícia va confondre i va fer creure allò que no era, perquè va barrejar de manera confusa millores anodines ja fetes amb projectes llargament reivindicats que no s’estan executant.

PER CONCLOURE:

Des de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors ens sentim decebuts i ens mantenim escèptics fins que no poguem palesar de manera empírica l’arranjament esperat des de fa anys. Sabem que les propostes fetes en període lectoral no sempre s’acompleixen.

http://cerdanyolasenseabocadors.wordpress.com/

Comparteix: